Holtan találták Török Zsolt hegymászót

2019. augusztus 19., hétfő, Magazin

Holtan találták szombaton a Fogarasi-havasok egyik szakadékában Török Zsolt aradi hegymászót. A 45 éves hegymászó három nappal korábban indult el a Fogarasi-havasokba, hogy megmássza a 2535 méter magas Negoj- (Negoiu) csúcsot. Napok óta nem adott életjelt magáról, ezért a családja riasztotta a hatóságokat. A hegyimentők több csapata és egy helikopter is a keresésére indult szombaton. Testét a Negoj-csúcs alatt, egy szakadékban találták meg. Adrian David, a Szeben megyei hegyimentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant.

Török Zsolt az egyik legeredményesebb romániai hegymászó volt. Ő vezette 2013-ban azt az expedíciót, amely felvitte a román zászlót a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye. 2015 tavaszán a Mount Everest megmászására készült, amikor az április 25-i nepáli földrengés által előidézett lavina az alaptáborban hagyott sátrát és teljes felszerelését elsodorta, ezért le kellett mondania a csúcs meghódításáról. Az általa vezetett romániai csapat tavaly októberben feljutott a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra. A csúcson mínusz 27 fokban, több mint száz kilométer/órás széllökések közepette bontották ki a centenáriumi zászlót, amelyet a védelmi minisztériumtól kaptak. Mihai Fifor akkori védelmi miniszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes a védelmi tárca érdemérmét adta át neki Románia jó hírének terjesztéséért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2019-08-19: Magazin - :

Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

Szombaton kezdődött a három napon át tartó Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg. A Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon bemutatott látványos előadást ezúttal is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezte, a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik.
2019-08-19: Magazin - :

Medvét gázoltak az autópályán

Négy személygépkocsi ütközött egy medvével pénteken este az A1-es, dél-erdélyi autópályán a Szeben megyei Ecsellő térségében.