Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kolozsvár, a magyar nemzet kulturális fővárosa

2019. augusztus 20., kedd, Magazin

A Kolozsvári Magyar Napok hetében Kolozsvár nemcsak az erdélyi magyarság, hanem az egész magyar nemzet kulturális fővárásává válik – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap este Kolozsváron a magyar napok nyitóünnepségén.

Az államtitkár felidézte: az idei magyar napokra 30 évvel a magyarországi rendszerváltozás kezdetei után kerül sor. Az 1989-es várakozásokhoz képest az akkor elindult változások üteme Erdélyben lassú volt: 21 évet kellett várni az első Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséig, 29 évet ahhoz, hogy Kolozsvár bejárataihoz kikerüljenek a többnyelvű helységnévtáblák. „Ki tudja, hány évet kell még várnunk, hogy Erdély autonómiája vagy Székelyföld autonómiája megvalósuljon?” – tette fel a kérdést.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kolozsvári Magyar Napok kisugárzását azzal próbálta érzékeltetni, hogy sokan az idő múlását a magyar napoktól a következő évi magyar napokig mérik, a rendezvénysorozathoz igazítják éves programjukat. Megjegyezte: felnőtt ugyan egy nemzedék Kolozsváron és Erdélyben, amely számára már természetes, hogy egy hétig magyar kulturális rendezvények töltik be Kolozsvár tereit. „Az éberség a mi tájainkon nem fényűzésből része az életünknek. Ez nem volt mindig így, és semmi garanciánk nincs, hogy így marad” – jelentette ki.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke azokra az időkre emlékeztetett, amikor az EMNT berkeiben megszületett a magyar napok megszervezésének a gondolata. Az unitárius egyház 150 éve vetette fel először, hogy Kolozsváron szobrot állítsanak a város szülöttének, Dávid Ferenc egyházalapítónak, és a terv szombaton, a Kolozsvári Magyar Napok részeként valósult meg. „Ha van remény, van hit, és soha nem adjuk fel, akkor van és lesz jövő” – jelentette ki.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője arról beszélt a megnyitón, hogy a közösségnek olyan nagy szüksége van a terekre, a gyülekezési helyekre, mint a családoknak a házra, lakásra. A főszervező úgy vélte, a magyar napok megszervezésével a kolozsvári magyarság visszavette a város főterét, visszavette a tereit. A legnagyobb örömnek tartotta, hogy a rendezvénysorozattal sikerült megteremteni a találkozás lehetőségét a város magyarsága, a magyarság számára.

Az ünnepi beszédek után a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának a Kolozsvári piactéren című előadását nézhette meg a Kolozsvári Magyar Opera termét zsúfolásig megtöltő közönség. A vasárnap záruló fesztiválon 133 helyszínen mintegy 630 program várja az érdeklődőket. A programokat a magyarnapok.ro honlapon vagy a Kolozsvári Magyar Napok telefonos alkalmazáson keresztül lehet böngészni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2459
szavazógép
2019-08-20: Sport - :

Wales a világranglista élén (Rögbi)

Tíz év után letaszították a rögbi-világranglista éléről Új-Zéland csapatát, hétfőtől Wales vezeti a rögbivilágszövetség összesítését, miután a szeptemberben kezdődő világbajnokságra való felkészülési mérkőzésen a walesiek hazai pályán legyőzték Anglia együttesét.
2019-08-20: Magazin - :

Hit nélkül nem sikerült volna a műtét (Bangladesi sziámi ikrek)

Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el vasárnap budapesti sajtótájékoztatójukon a műtétsorozatot levezető magyar orvosok.