Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bangladesi sziámi ikrekHit nélkül nem sikerült volna a műtét

2019. augusztus 20., kedd, Magazin

Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el vasárnap budapesti sajtótájékoztatójukon a műtétsorozatot levezető magyar orvosok.

  • Pataki Gergely plasztikai sebész, Hudák István érsebész, Csókay András idegsebész és Csapody Marcell aneszteziológus orvos a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI
    Pataki Gergely plasztikai sebész, Hudák István érsebész, Csókay András idegsebész és Csapody Marcell aneszteziológus orvos a sajtótájékoztatón. Fotó: MTI

Pataki Gergely, a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak (Szabadság hadművelet) elnevezett műtétsorozat fő koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője elmondta: a fejüknél összenőtt sziámi ikreket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai választották szét augusztus 1-jén és 2-án több mint 30 órás beavatkozás során a bangladesi Dakkában. A műtétsorozat első szakaszában Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóérszakaszt.

A második fázisban, Budapesten az év elején beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert. Ez a tágítás 44 kisebb és egy nagyobb plasztikai műtétet jelentett. A szövettágító implantátumokat sikerült hat hónap alatt olyan méretűre növelni, amely világújdonságot jelent, és az így nyert saját szövetekkel sikerült pótolni a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet – mutatott rá Pataki Gergely. Elmondta, a harmadik fázisban a koponyák és az agyak szétválasztása, az agyhártyák és a koponyafejbőr hiányzó részeinek pótlása történt meg Csókay András vezetésével. A megaműtétet 35 fős, magyar orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapat végezte el.

A műtétsorozat nem ér véget, a másodlagos koponyarekonstrukciós műtétek és egyéb rehabilitációk még évekig eltarthatnak – közölte Pataki Gergely. A két kislány agya igen szorosan összetapadt, összenőtt, és eleve egy hosszú, körülbelül 20 órás műtétre készültek. Pataki Gergely a műtét nagyon fontos mozzanatának nevezte, hogy a beavatkozás alatt háromszor is közösen imádkoztak a magyar csapat tagjai, valamint a muszlim, illetve a hindu orvosok.

A két kislány állapotáról szólva Pataki Gergely elmondta, Rabeya mosolyog, beszél, eszik, és édesanyja már ölbe is vehette. Rukaya viszont még mélyaltatásban van, esetében egy vírusfertőzés kritikus állapotot eredményezett. Pataki Gergely, az alapítvány alapítója, közölte: a gyerekek neurológiai státuszát, további kilátásait a műtét után néhány hónappal lehet majd felmérni. Kitért arra is, hogy a műtétsorozat eddig 21 hónapnyi tervezést igényelt, a beavatkozásokban aktívan vagy konzulensként több mint 100 magyar orvos vett részt, és eddig 55 ezer munkaóra van a csapat tagjai mögött. Csaknem 2 tonna felszerelést vittek magukkal Bangladesbe a végső műtéthez, ezek nagy részét adományként a helyszínen hagyták.

Kiemelte, a műtétsorozatban számos magyar újítás szerepel, a már említett implantátumok mellett a Csókay András által kikísérletezett „fogó ujjhegyre támasztás”, amely a korábbinál sokkal precízebb mikrosebészeti manipulációt tett lehetővé az agyak szétválasztásánál. Világújdonságnak nevezte azt is, hogy a speciális műtétsorozatot fejlődő országban végezte el egy európai orvoscsoport.

Csókay András felidézte, 2017 novemberében kérték fel őket az ikrek szétválasztására. Csapody Marcell, az aneszteziológiai csapat vezetője azt emelte ki, hogy olyan helyzetekben kellett döntéseket hozniuk, amelyekben az evidenciaalapú orvoslás nem nagyon nyújtott támpontot. Hudák István azt emelte ki, hogy a sikerhez kellett a szakmai tudás, a szervezés és a hit. Hit nélkül nem lehetett volna megküzdeni egy ilyen bonyolult esettel – jelentette ki, hozzátéve, hogy a továbbiakban még egy kis szerencsére lenne szükség. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a műtétsorozat eddig több mint 100 millió forintba került.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2460
szavazógép
2019-08-20: Magazin - :

Kolozsvár, a magyar nemzet kulturális fővárosa

A Kolozsvári Magyar Napok hetében Kolozsvár nemcsak az erdélyi magyarság, hanem az egész magyar nemzet kulturális fővárásává válik – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap este Kolozsváron a magyar napok nyitóünnepségén.
2019-08-20: Magazin - :

Önvezető kisautók Kínában

Vezető nélküli, ötödik generációs (5G) mobiltechnológiával működő autókat állítottak szolgálatba Kelet-Kínában az internetes rendelések gördülékenyebb kézbesítésére – olvasható egy hétfőn közzétett cikkben a China Daily kínai pártlap internetes oldalán.