Önvezető kisautók Kínában

2019. augusztus 20., kedd, Magazin

Vezető nélküli, ötödik generációs (5G) mobiltechnológiával működő autókat állítottak szolgálatba Kelet-Kínában az internetes rendelések gördülékenyebb kézbesítésére – olvasható egy hétfőn közzétett cikkben a China Daily kínai pártlap internetes oldalán.

A távol-keleti ország keleti részén található Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban a múlt hétvégén kezdték meg működésüket a csaknem fél méter magas fehér kisautók a Suning elnevezésű, e-kereskedelemmel foglalkozó kínai óriáscég egyik helyi leányvállalatának szolgálatában. Az önvezető kisautókba helyezett árucikkekhez a megrendelő egy egyedi jelszó segítségével juthat hozzá, amelyet azután kap meg, hogy a bepakolt jármű útnak indul. A megadott címre érve a kisautó üzenetben értesíti a vásárlót.

Ling Jün-fej, a Suning logisztikai kutatóintézetének vezetője elmondta: az önvezető kézbesítő jármű egy 2018 áprilisa óta működő, hasonló autó továbbfejlesztett változata. A fejlesztéseknek köszönhetően a kisautó vezetési teljesítménye nagymértékben javult: képes magától értelmezni a közlekedési lámpák jelzéseit, érzékelni és elkerülni a 100 méteren belül lévő akadályokat. Az átlagsebességét is növelni tudták, ami így óránkénti 8 és 15 kilométer között alakul.

Az önvezető kisautók helyzetét egy vezérlőközpontban figyelik folyamatosan, ha pedig egy jármű valamilyen problémába ütközik vagy túl hosszú időre leáll, figyelmeztetést küld a központ technikusainak, akik szükség esetén kézi vezérlésre átállítva tudják átvenni az irányítást az autók felett – magyarázta, kiemelve: az 5G adta nagyobb sávszélességnek és alacsony késleltetésnek köszönhetően a járműveket kézi vezérléssel félre lehet állítani az útról, majd a probléma megoldása után újra vissza lehet őket kapcsolni automata működésre.

A jövőben a vezérlőközpontból több száz önvezető autót tudnak majd irányítani, és összetettebb helyzetekben is alkalmazhatják őket – mondta Ling, példaként említve a liftekkel és a portákkal való interakciót.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-08-20: Magazin - :

Hit nélkül nem sikerült volna a műtét (Bangladesi sziámi ikrek)

Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el vasárnap budapesti sajtótájékoztatójukon a műtétsorozatot levezető magyar orvosok.
2019-08-20: História - :

Szent István király ünnepe

Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is.