Hogyan lehet leküzdeni a frusztrációt? /X/

2019. augusztus 20., kedd, Életmód

A frusztrációt akkor érezzük, amikor a minket érő dolgok kapcsán valami nem úgy történik, ahogy véleményünk szerint annak történnie kellene. Ez a fajta tehetetlen érzés ismerős lehet a munkahelyről is.

A leginkább akkor tud elhatalmasodni rajtunk ez a kellemetlen érzés, amikor nincs meg a lehetőségünk a változtatásra. Egy nehéz természetű főnököt úgysem fogunk megnevelni, egy követelőző ügyfél a kedvünkért nem vesz vissza a tárgyalási stílusából, és a minket körülvevő munkatársak sem fognak változtatni a stílusukon a kedvünkért.

A frusztráció leküzdése kapcsán sokkal inkább magunkban keresendő a megoldás, mert ha a hozzáállásunkon változtatni tudunk, akkor a kellemetlen érzések is enyhülni fognak.

Növeljük a frusztráció tűrésének képességét

Hatékonyabban tudjuk elviselni a minket frusztráló érzéseket, hogyha sikerül az elménket erre trenírozni. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha kisebb gyakorlatokat tűzünk ki saját magunk számára.

Példának okáért sorban állunk a bevásárlóközpontban akkor is, amikor sokan vannak előttünk. Vagy nem tesszük le harminc oldal után azt a könyvet, ami nehezen indul be. Ezek a kisebb erőfeszítések azt fogják eredményezni, hogy kitartóbbak és türelmesebbek leszünk.

Ennek következtében kevésbé fognak kibillenteni minket az egyensúlyunkból a munkahelyen tapasztalt kellemetlenségek. Ezáltal a teljesítményünk, valamint a közérzetünk is stabil maradhat.

Tartsunk önvizsgálatot

A negatív érzelmek hatékony kezelésének egyik kulcsa az, hogy megpróbáljuk azonosítani őket. Éppen ezért a következő alkalommal, amikor úrrá lesz rajtunk a frusztráció, akkor keressük meg annak a miértjét.

Ezt a gyakorlatot érdemes komolyan venni. A legjobb, ha le is írjuk a gondolatainkat. Mit érzünk éppen? Ennek mi az oka? Miért kelt ez bennünk rossz érzéseket, gondolatokat?

Hogyha sikerül elég mélyre ásnunk, akkor eljuthatunk a probléma gyökeréig.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a helyzet jobbra forduljon?

Amennyiben sikerült azonosítani a negatív érzelmek forrását, elkezdhetünk a megoldáson dolgozni. Mivel arra kevés esély van, hogy bárkit meg tudjunk változtatni, érdemes a saját házunk táján keresgélni.

Mit tehetek azért, hogy a helyzet jobbra forduljon? Mi a helyes hozzáállás ebben a szituációban? Van-e ráhatásom a dolgok alakulására?

A kérdésekre kapott válaszok jó eséllyel meg fogják adni a megoldást a frusztrációra. Innentől kezdve annyi a dolgunk, hogy megtesszük azokat a változtatásokat, amelyek a befolyásolási körünkön belül vannak. Ennek köszönhetően jó eséllyel enyhülni fog a minket uraló negatív érzelem, hogy ismét a feladatunkra tudjunk koncentrálni.

Így már a munkahelyünkön is kiegyensúlyozott és eredményes módon tudjuk tenni a dolgunkat. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 367
szavazógép
2019-08-19: Életmód - :

Folyékony fertőtlenítő szerek és alkalmazási területeik /X/

Fertőtlenítésre, egyes baktériumok elpusztítására manapság már mindenki alkalmaz erre a célra megfelelő termékeket. De nem mindegy, hogy milyen szerekkel tesszük ezt, hiszen a kínálat végtelen ezen a téren.
2019-08-20: Életmód - :

Így előzheti meg az enyhe visszér komolyra fordulását /X/

A visszérről a legtöbb embernek a nem túl szép látványt nyújtó, lilás árnyalatú hurkácskák jutnak az eszébe. Pedig a betegségnek rengeteg típusa van, és amíg ebbe a súlyos szakaszba eljut, addig hosszú út vezet. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a kezdeti stádiumban meglehetősen jól kezelhető, és meg is akadályozható a komolyabbra fordulása.