Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénzromlás

2019. augusztus 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hét hónapja immár folyamatosan júliusban is Romániában volt a legnagyobb infláció az uniós országok közül – jelenti az Eurostat.

  • Forrás: Monitorul de Cluj
    Forrás: Monitorul de Cluj

A 4,1 százalékos pénzromlás ráadásul magasabb, mint a 3,9 százalékos júniusi infláció. Az unió átlagában ezzel ellentétes folyamatokat mértek. Éves összehasonlításban az EU országaiban júniusban 1,6, júliusban pedig 1,4 százalékos volt az infláció. Ennél alacsonyabb – 1,3, illetve 1 százalékos – volt a pénzromlás az euróövezetben. A pénzromlás tekintetében Romániát Magyarország követi 3,3 százalékkal, Lettországban és Szlovákiában pedig 3 százalékos inflációt mértek. A jegybank elnöke augusztus elején bejelentette, hogy az év végére előrejelzett 4,2 százalékos inflációs cél nem változik, jövőre 3,3 százalékot becsülnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 675
szavazógép
2019-08-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Százmilliárd fölött

Románia külföldi adóssága először haladta meg a százmilliárd eurós határt – jelentette a jegybank. Idén július elsején 103,67 milliárd euróra rúgott az adósság, csak az idei első félévben 4,25 milliárd euró kölcsönt vett fel az ország.
2019-08-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Felzárkózás

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió közép- és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét – emelte ki elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).