Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felzárkózás

2019. augusztus 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió közép- és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét – emelte ki elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).

  • Forrás: Business Standard
    Forrás: Business Standard

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott közép- és kelet-európai országok az utóbbi évek erőteljes gazdasági növekedése révén csökkentették lemaradásukat. Az országcsoport egészét tekintve az egy főre jutó GDP 2013-ban az EU-s átlag 41 százalékát tette ki, 2018-ban pedig már a 46 százalékát. Vásárlóerő-paritáson mérve ez az arány a 2013-ban regisztrált 67 százalékról 72 százalékra emelkedett. Az országcsoport tagjai között jelentősek a különbségek: Csehországban és Szlovéniában az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson mérve az EU-s átlag 90 százalékát teszi ki, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában annak mintegy 80 százalékát, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon hozzávetőleg 70 százalékát, míg Horvátországban és Romániában mintegy 60 százalék, Bulgáriában pedig csupán 50 százalék ez az arány.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-08-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Pénzromlás

Hét hónapja immár folyamatosan júliusban is Romániában volt a legnagyobb infláció az uniós országok közül – jelenti az Eurostat.
2019-08-21: Közélet - Iochom István:

Szent István-búcsú a Perkőn

Tegnap ismét megkondult a perkői kápolna kis harangja, búcsúra szólítva Szentföld falvainak hívő katolikus népét. Előző nap a hagyományokhoz híven kiskászoni asszonyok díszítették fel az ünnepi szentmise helyszínét, a kápolna mögötti kőszínpadot. A háromszéki gyökerekkel rendelkező – gelencei apától és zágoni anyától származó – Berszán Lajos plébános, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnázium lelki igazgatója szentbeszédében hangoztatta: szent királyunk olyan országot alapított, amelyet immár ezer esztendő után is ünnepelünk, mert nem győzzük Szent István érdemeit számba venni.