Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Népszerű a mesterségek ünnepe

2019. augusztus 22., csütörtök, Magazin

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, négyszáz fellépő, több mint száz látványműhely, népi játszó­házak, táncház és folkkocsma várta a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Budai Várban.

  • Több tízezer érdeklődő kereste fel a kézművesek ünnepét. Fotó: MTI / Mónus Márton
    Több tízezer érdeklődő kereste fel a kézművesek ünnepét. Fotó: MTI / Mónus Márton

A rendezvény idei díszvendégét, Japánt 20 kézműves mester képviselte. Volt többek között kimonó, lakktárgy- és kőpecsét készítő, teaszertartás és kardvívás-bemutató, taiko dob- és sakuhacsikoncert is. A messzi földről jött mesterek nagy érdeklődés mellett mutatták be a hagyományos japán mesterségek fortélyait.

A rendezvény idei kiemelt témája a lábbelikészítés volt, azon belül nagy hangsúlyt helyeztek a szegedi papucsra. Kiállításon mutatták be népművészek és iparművészek újragondolt szegedi papucsait, de nagy sikert arattak a különböző népek hagyományos lábbelijei és a világ legjobb cipésze címmel büszkélkedő Kovács J. Attila cipőkészítő műhelye is, emellett pedig török és spanyol cipészmesterek remekeit is megcsodálhatták a látogatók. A nyolcszáz Kárpát-medencei kézműves több mint száz látványműhelyében egész napos mesterségbemutatókat tartottak, ahol a szakmák rejtelmeibe kaptak betekintést az érdeklődők.

Különlegesség volt, hogy első alkalommal folkkocsmát is tartottak, ahol ének- és tánctanítással, talpalávalóval várták a mulatni vágyókat. A színpadokon a négy nap során Magyarország legkiválóbb népzenészei, énekesei, mesemondói, néptáncosai léptek fel telt házas előadásokon.

Az UNESCO Szellemi és Kulturális Örökség listáján szereplő kézműves közösségek – a mohácsi busók, a matyók és a kékfestők – látványműhelyeiben busóálarc-faragó, viseletkészítő és kékfestő műhelyt rendeztek be.

Bemutatkozott a fesztiválon a Czifra Központ, és látványos divatbemutatón mutatták be a díjnyertes alkotásaikat a FolkTREND! pályázat divattervezői.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 938
szavazógép
2019-08-22: Magazin - :

Megdőlt a melegrekord

Az idei nyár a hőségről szólt Európában, de a világ szinte minden kontinensén megdőltek a hőmérsékleti rekordok – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője, aki szerint a sarki jégsapkák állapota is aggasztó: az északi-sarki jégmezők kiterjedése a második legkisebb a mérések kezdete óta, és az Antarktisz környezetében is rekord­alacsony a jég kiterjedése.
2019-08-22: Család - :

Osszuk vagy szorozzuk? 2.

Aki nem tud bánni a kevés pénzzel, ha többet adnának neki, azzal is ugyanolyan rosszul gazdálkodna. Ezért igaz az, hogy pénzügyi gondokat pénzzel nem lehet megoldani! Nem oldódnak meg az anyagi gondjaink mindaddig, amíg a szívünk, az életfelfogásunk és az életvitelünk meg nem változik.