Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amiről már nem is beszélünk

2019. augusztus 30., péntek, Nyílttér

Nagyon szomorú, hogy az abortuszok száma egyre nő. Romániában az utóbbi egy évben 130 ezer abortuszt hajtottak végre. Sajnálatos módon Hargita megyében is elrettentő a statisztika: több mint 1500 magzatelhajtás történik évente, tehát annyi magzat pusztul el, mint egy iskolaorvosi körzet összes tanintézményének gyermeklétszáma. Nem beszélünk erről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Minden olyan szép, minden olyan jó, és közben fogyatkozunk. Tűnődöm, hogy miként tudott megboldogult nagymamám nyolc gyermeket a világra hozni, felnevelni, nagytatám halála után pedig egyedül helytállni mellettük?! Manapság egy-két gyermekkel nem bírnak a szülők és az őket segítő két-három nagyszülő! Vajon miért van ez?

Sokan azt mondják, hogy manapság mindenki igényesebb. El is hiszem, amikor az alig egyéves kisgyermeket, csecsemőt már a mobiltelefon szórakoztatja. Nem gondolják meg a kedves szülők, hogy sugároz a mobiltelefon, táblagép? Miért van az, hogy már iskolás korban súlyos betegségeket fedezünk fel? Érdemes elgondolkodni azon, hogy mit miért teszünk, mi az, ami hasznára, mi az, ami kárára van a gyermekemnek. Mi lesz a családom hasznára? A kedves apukák, anyukák nem sajnálják kiadni cigarettára, italra, műkörömre és egyebekre azt a sok pénzt, amivel könyvet vehetnének gyermekeiknek, esetleg később lakást, mert sok kicsi sokra megy!

Nem irigylem a mai szülőket, habár nekünk sem volt könnyű dolgunk, amikor a 3–4 hónapos csecsemőket otthon kellett hagynunk, ingáznunk kellett évekig, és ingyen ügyeletezni a sürgősségen...

Sajnos, sok mindenről nem beszélünk. Félünk, és azt veszem észre, hogy talán még nagyobb a félelem, ahogy telik az idő. A mi generációinkat a kommunizmus nagyon kinyírta, a demokrácia pedig háttérbe szorította, minden szakterületen. Én mindig arról beszélek, amiben tájékozottabb vagyok, az egészségügyről! Mivel a egészség a legfontosabb, azért bátorkodom a jelenlegi helyzetet feltárni.

Sajnálatos módon óriási orvoshiány van! Orvosok generációi hagyták el Székelyföldet is. Miért? Nem azért, mert divat: azért, mert nem voltak megbecsülve, megfizetve. Bárhol megállják a helyüket orvosaink, akik a marosvásárhelyi egyetemen végeztek.

Szomorú, hogy egy sürgősségi eset megoldására órákat kell várni, olyan sok a beteg, s egyre több lesz. Óriási az orvoshiány az iskolahálózatban is – nyilván ritka az az orvos, aki évtizedeken keresztül fix fizetésért felvállalja az iskolaorvoslást. Pedig itt lehet a legtöbb betegséget – pajzsmirigygondokat, hátgerincferdülést, leukémiát, cukorbetegséget stb. – felfedezni, idejében kezelni... Sajnos, bármilyen nagy volumenű munkát végezzünk, nem vesznek figyelembe, sőt, átnéznek rajtunk. A megelőző tevékenység fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, ám a megelőző orvostant mellőzik. Ennyire nem értékelnek minket, iskolaorvosokat – még vezetőink sem, akiknek gyermekeiért szintén mi felelünk, akikre mi is vigyázunk. Mi, iskolaorvosok felkértük az érintett iskolai vezetőket, politikusokat: mondjanak véleményt a jelenlegi helyzetről. De senki nem akar nyilatkozni...

Nagyon komoly ügyek vannak, amiről nem is beszélünk. Nem jól van ez így!

Dr. Gáll Anna

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2019-08-30: Nyílttér - :

Az utca hangja

SYLVESTER ANDREA, Kézdivásárhely. Érdekes, ha Tusnádfürdőn a medve egy boccsal átmegy az úton, azt a tévéhírekben hetente mutatják, de a bálványosi katasztrofális helyzetről néma csend van a központi sajtóban. A szép Bálványosfürdő most inkább egy koncentrációs táborhoz hasonlít: szögesdrót, villanypásztor, szöges deszkák mindenütt, az ablakok bedeszkázva, jobb helyeken vasrács.
2019-08-30: Nyílttér - :

Egy hajdani kabátlopás története

A 60-as évek elején, amikor én is a Mikóban tanítottam, történt az a tragikomikus eset – mert az, ami akkor tragikusnak tűnt, mára komikussá szelídült –, amelyet mi, egykori mikós pedagógusok kabátlopásként emlegetünk.