Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lehetetlen küldetés

2019. szeptember 2., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Csatába készül ismét az RMDSZ, igaz, kevés téttel bíró, borítékolhatóan vesztes ütközetbe. Szinte kongresszusi szintre emelt, látványelemekben bővelkedő SZKT-ülésen jelentették be, hogy fővezérük, Kelemen Hunor lesz államelnökjelöltjük, aki közvetíti majd az ugyancsak hevesnek ígérkező kampányban a magyarság követeléseit, és aki a Respekt jelszóval kivívja újra a nekünk (nekik?) járó tiszteletet.

Kevés ellenérv sorakoztatható fel amellett, hogy miért ne legyen az RMDSZ-nek államfőjelöltje, hisz valóban csak ily módon juttatható el valamiféle magyar üzenet a román közvéleményhez, politikumhoz. De lesz-e, aki meghallja? Hisz a Kelemen indulását bejelentő SZKT sem érte el a román média ingerküszöbét, még apró hírecskék is alig jelentek meg az újabb jelentkezőről, céljairól, szándékairól. Mindenki az esélyesekre, az annak véltekre koncentrál, a futottak még kategóriának nincs helye főműsoridőben. Így félő, az RMDSZ-kampány ismét a magyar szavazóknak szól csak, sokkal inkább a jövő évi választásokra hangoló lesz, mint ösvényvágás a románok felé. Ez Kelemen Hunor SZKT-n elmondott kortesbeszédéből is kitűnt, Marosvásárhely visszaszerzéséről beszélt, a májusi EP-választásról, melyből szerinte megerősödve került ki a szövetség.

Sikerként igyekezett tálalni a kormánykoalícióval folytatott együttműködést, hisz lám, következetes munkával megoldották a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét, majd mikor nem tudták orvosolni az úzvölgyi katonatemetőnél történt visszaéléseket, felmondták az együttműködést. Bár igazi vívmányként próbálta tálalni eddigi tevékenységüket, sovány a sikerlista, csekélyek az eredmények, főleg ha a mérlegserpenyő másik oldalára halmozzuk mindazt, amit nem teljesítettek korábbi ígéreteikből, ha odakerülnek azok a fontos kérdések, amelyekben kudarcot vallottak. Azt még a szövetségi elnök is elismerte, hogy az elmúlt esztendőkben a romániai magyarság többet védekezett, mint amennyit építkezett, meglátása szerint több tisztelettel, bizalommal, új lendülettel ez megváltoztatható.

Tiszteletet kíván kivívni az RMDSZ az elnökválasztási kampány során, csakhogy nem lesz könnyű dolga, hisz a román politikai életben a Respektet felülírják az érdekek. A román politikum, de a szellemi elit is már rég egy megalkuvó, bárkivel szövetségre lépő, elveket könnyedén felrúgó alakulatként tartja számon a magyar érdekvédelmi szövetséget, amellyel lepaktálnak, ha nagyon muszáj, de köpködik, ócsárolják, ha a másik táborhoz dörgölőzik. Ezt a viszonyulást tiszteletté változtatni három hónap nem lesz elegendő, de a magyar választók egy részének elismerését is nehéz lesz visszanyerni a tavaszi riogató, román veszéllyel fenyegető, világvége hangulatot teremtő kampány után.

Nehéz feladatra vállalkozott tehát Kelemen Hunor és az RMDSZ, nem azért, mert esélye sincs, hogy Románia államelnökévé válasszák, hanem azért, mert a kampányzászlóra tűzött Respekt el(vissza)­nyerése szinte lehetetlen küldetés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-02: Sport - :

Mozgalmas felkészülés előtt a Sepsi-SIC (Női kosárlabda)

Mozgalmas felkészülési időszak előtt áll a négyszeres bajnok és Román-kupa-győztes Sepsi-SIC együttese, amely augusztus 26. óta teljes erőbedobással készül az októberben rajtoló belföldi és nemzetközi nőikosárlabda-szezonra. A zöld-fehér mezes lányok a következő hetekben több edzőmérkőzést is játszanak mind hazai, mind külföldi csapatokkal egyaránt.
2019-09-02: Belföld - :

Mától emelt nyugdíjat kézbesítenek

Szeptember 1-jétől 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ennek költségét a kormány betervezte az idei költségvetésbe. Marius Budăi munkaügyi miniszter a hétvégén megerősítette, hogy van pénz a megemelt nyugdíjak kifizetésére, így hétfőtől már az emelt öregségi járandóságokat kézbesítik az érintetteknek.