Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A tiltás ellenére kikötött egy civil hajó

2019. szeptember 3., kedd, Világfigyelő

A Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Eleonore nevű hajója tegnap elindult az olasz partok felé, majd kikötött a szicíliai Pozzallóban, annak ellenére, hogy az olasz hatóságok ezt megtiltották.

  • Fotó: EPA / Francesco Ruta
    Fotó: EPA / Francesco Ruta

A hajó több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch jelentette be korábban, hogy a kikötési tiltás ellenére elindul Pozzallo felé, mivel a fedélzeten vészhelyzet alakult ki.

A hat napja az olaszországi partok közelében várakozó Eleonore vasárnap viharba került, ami tovább nehezítette a fedélzeten tartózkodók helyzetét.

A kapitány bejelentése után az olasz pénzügyőrség hajója kísérte a kikötőig az Eleonorét. Miután megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták. A migránsokat a következő órákban a közeli regisztrációs központba (hot spot) helyezik át.

Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője bejelentése szerint a bizottság a Pozzallóba érkezett migránsokat az erre önként jelentkező tagállamok között tervezi szétosztani. Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is.

A folyamatban lévő római kormányalakításban részes olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közösségi bejegyzésében azt írta, az olaszországi partokra folyamatosan érkezők és az embertelen tiltások megerősítik, hogy az utóbbi hónapok migrációs politikája semmit sem oldott meg.

Zingaretti humanitárius vészhelyzetként értékelte a más civil hajókon tengeren veszteglők helyzetét, és azonnali megoldást sürgetett a kormányalakítással megbízott Giuseppe Contétól. A PD-főtitkár radikális váltást szorgalmazott az alakuló új olasz kormánytól.

Az Eleonore a líbiai partoknál egy süllyedő gumicsónakról vette fedélzetére a csoportot. A hajónak Málta és Olaszország sem engedélyezte a kikötést saját partjain: Matteo Salvini belügyminiszter augusztus 27-én rendelkezett a civil hajó kitiltásáról, és ezt az olasz védelmi és közlekedési miniszter is jóváhagyta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 675
szavazógép
2019-09-03: Világfigyelő - :

Szerdára felállhat az új olasz kormány

Szerdára felállhat Olaszország új kormánya – jelentette ki a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnök, bizakodóan nyilatkozva az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciós tárgyalásairól.
2019-09-03: Sport - Miska Brigitta:

A Dinamo megszakította a Sepsi OSK veretlenségét (Labdarúgás, 1. Liga)

Hétfő este óta nem veretlen a Sepsi OSK. Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 8. fordulójának zárómérkőzésén a vendég Dinamo egy góllal jobbnak bizonyult a sepsiszentgyörgyi stadionban. A mérkőzés ezúttal sem volt rendbontástól mentes. A fővárosi ultrák hozták a formájukat, magyarellenes rigmusokat skandáltak és összecsaptak a biztonságiakkal.