Szent István családi nap Kovásznán

2019. szeptember 4., szerda, Közélet

A Szent István Király Római Katolikus Egyházközség a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a 109-es Havadtőy Sándor Cserkészcsapat közreműködésével harmadszor szervezte meg a Szent István családi napot szombaton Kovásznán, amelyen több mint kétszázan vettek részt.

  • Fotó: Jánó Árpád
    Fotó: Jánó Árpád

Délelőtt Péter Arthúr plébános meghívására a Lélekóra sorozat keretében a hétgyermekes Komáromi Mária családanya, pedagógus tartott előadást A család mint hivatás címmel. A hivatás kérdésénél elmondta, hogy a keresztség által Isten szent és kedves választottjai lettünk, és fontos, hogy ebben a méltóságban tudjunk élni. A szerzetesi hivatás az egyik útja az Isten követésének, de ugyanilyen értékes a szentségi házasság, a család is. A közös életük férjével, János festőművésszel nyolcévi ismeretség után a házasság szentségében teljesedett ki. 53 évig ismerték egymást, 45 évig éltek házasságban, hét gyermekük született, hat gyermeket tudtak felnevelni, és húsz unokát kaptak ajándékba. A férje tizenegy gyermekes családból származik, aki két évvel ezelőtt előrement a mennyországba, ahogyan fogalmazott Mária. Arra biztatta a házasokat és különösen a fiatalokat, hogy akarjanak együtt megöregedni. A továbbiakban beszélt az élet és a család rendjéről, a különböző korosztályok sajátosságairól. Egy másik téma, amelyet körbejárt: rend a kapcsolatokban, az időben és a tárgyakban. Elhangzott: a gyermekeknek akkor adhatjuk a legtöbbet, ha a szülők szeretik egymást.

Az előadás után délben a családokért imádkoztak a templomban, majd délután a templomkert megtelt élettel, közös bográcsozásra is sor került.

A rendezvénnyel kapcsolatosan Gergely-Kovács Katalin, a 109-es Havadtőy Sándor Cserkészcsapat vezetője is megosztotta gondolatait lapunkkal: „A cserkészet célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős személyek alkossák, akiknek fontos a család, s hogy önmaguk folyamatos nevelése Isten felé növekedjen. Ennek érdekében próbálunk modellt nyújtani a gyerekeknek, illetve nevelést végzünk önkénteseink segítségével. A római katolikus egyházzal, valamint a helyi közösségekkel együttműködve szerveztük a családi napot, mert fontosnak tartjuk, hogy a kovásznai közösség életében tevékenyen részt vállaljunk. A cserkészet nem az iskola, a család és a vallásos közösség helyett, hanem azokkal együttműködve kíván részt venni az ifjúság nevelésében.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2019-09-04: Közélet - :

Tej, kifli és iskolatáska

Már a tanév első napjától megkapják a diákok a tejet és a kiflit, az iskolakezdők pedig idén is megkapják az ingyenes iskolatáskát – közölte Tamás Sándor megyeitanács-elnök.
2019-09-04: Közélet - Fekete Réka:

Összefognak Csángóföld gazdasági fejlődéséért (CSAK2020)

Szervezett szakmai tanácsadást, szakmai csereprogramokban való részvételi lehetőséget, a turizmus fellendítéséhez szükséges támogatást ígértek a moldvai csángó közösségeknek a Bákó megyei Kosteleken múlt héten tartott CSAK2020 – Csángóföldi Közgazdasági Kerekasztal résztvevői, akik a politikum, különböző szakmai testületek, döntéshozók képviseletében tettek javaslatokat a csángóföldi gazdaságfejlesztés érdekében. A Z Generációért Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Szakkollégium szervezésében rendezett fórumom a helyieket arra biztatták, hozzanak létre gazda- és vállalkozói szövetkezeteket, ezáltal nagyobb sikerrel pályázhatnak anyagi forrásokért és összefogással könnyebben értékesíthetik termékeiket. Az eseményen elhangzottakról lapunkat Kozma Dávid főszervező, a Z Generációért Alapítvány képviselője tájékoztatta.