Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lassan halad Florida felé a Dorian hurrikán

2019. szeptember 4., szerda, Világfigyelő

Helyi idő szerint kedd délelőtt kettes erősségűre csökkent a Dorian hurrikán, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé.

A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ jelentése szerint a Dorian széllökéseinek ereje ugyan csökkent, de a viharzóna szélesedett. Viszont olyan lassan mozog, hogy a szakemberek nem számítanak arra, hogy szerda hajnalnál előbb eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékét.

A meteorológusok megjegyezték: rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen erősségű vihar – a Dorian ötös erősségű hurrikánként kezdett pusztítani – hosszasan tartózkodik egy helyen. A Dorian immár harmadik napja a Bahamák fölött tombol.

A Bahamákon öt halálos áldozatot követelt a vihar, és nagyon sokan eltűntek, őket rádiós élő adásban keresik hozzátartozóik. Iram Lewis bahamai parlamenti képviselő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva tegnap elmondta: arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. „Sok helyre változatlanul nem tudnak eljutni a mentőegységek, az emberek a háztetőkön várják a segítséget” – fogalmazott a képviselő.

A vihar óránként 185–190 kilométeres széllökésekkel óránként mintegy másfél kilométernyit halad Florida felé, a meteorológusok előrejelzései szerint azonban a szél ereje akár ismét óránkénti 280–285 kilométeresre erősödhet.

A Bahamákon még várhatóan két napig rendkívül nehéz körülményekre lehet számítani: a vihar továbbra is a dagály szintje fölötti 4–5 méteresre korbácsolja a tenger hullámait, heves az esőzés, kedden 766 milliméter csapadék hullott.

A legfrissebb jelentések szerint a hurrikán „csak” a floridai partok mentén tombol majd, de hatása így is pusztító lesz. Az erős széllökések és a heves esőzés mellett a partvidéken az óceán várhatóan eláraszt településeket.

Floridában, Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosok figyelmét, hogy maradjanak otthonaik­ban vagy költözzenek a menedékhelyekre azokról a vidékekről, ahol kötelező evakuálást rendeltek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-09-04: Világfigyelő - :

Összefogás Felvidéken?

A felvidéki magyar politikai érdekképviseletek összefogását tűzte célul maga elé az Összefogás néven megalakult új politikai mozgalom, amelynek terveit tegnap pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették az alapítók. A mozgalmat és annak céljait az alapítók közül ketten – Orosz Örs, a legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági rendezvény, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója – mutatták be.
2019-09-04: Világfigyelő - :

Teljes a hírzárlat (Új Európai Bizottság)

Az Európai Parlament a nyáron megalakult, az Európai Bizottság új elnökének személyét is ismerjük, és a napokban járt le az a határidő, ameddig az uniós tagállamoknak meg kellett nevezniük jelöltjeiket az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba.