Mesterséges intelligencia a gyógyításban

2019. szeptember 5., csütörtök, Család

A mesterséges intelligencia pontosabban jósolja meg a petefészekrákos betegek prognózisát, mint a jelenlegi módszerek – állapították meg brit és ausztrál kutatók.

  • Fotó: digitalisan.hu
    Fotó: digitalisan.hu

A londoni Imperial College és a Melbourne-i Egyetem tudósai készítették azt a szoftvert, mely a prognózison kívül azt is jelzi, milyen kezelés lehet a leghatásosabb a páciensnek – írta a medicalxpress.com. A kutatók szerint az új technológia segít az orvosoknak, hogy a betegek gyorsabban jussanak a legjobb kezeléshez, alkalmazása a személyre szabottabb orvoslás felé vezet. Az új technológia arra is használható lesz, hogy a petefészekrákos betegeket a daganat CT-felvételén mutatkozó kicsi szövetkülönbségek alapján osszák csoportokra, nem pedig a rák típusa és stádiuma szerint.

Eric Aboagye, a kutatás vezetője elmondta, a rákgyógyítás fejlődése ellenére az előrehaladott petefészekrák hosszú távú túlélési esélyei csekélyek, ezért szükség van a kezelések új módszereire. „Technológiánk részletesebb és pontosabb információt ad arról, hogyan reagálna a páciens az egyes kezelésekre, így az orvosok jobb és irányítottabb gyógymódok mellett dönthetnek” – magyarázta.

A petefészekrák a daganatok hatodik leggyakoribb fajtája a nők körében, leggyakrabban a menopauzán átesett nőket sújtja, valamint azokat, akiknek a családjában már előfordult a kór. A hosszú távú túlélés esélye csak 35–40 százalékos, mivel gyakran túl későn, csak a tünetek megjelenésekor állapítják meg a betegséget. A diagnózishoz vérvizsgálatot, majd CT-felvételeket használnak, ez azonban nem mutatja meg sem a beteg túlélési esélyeit, sem a beavatkozás valószínű hatásait.

A kutatók matematikai szoftverrel állapították meg, mennyire agresszív egy-egy daganat. A gép jóslatait összehasonlították a vérvizsgálat eredményeivel és összevetették a jelenleg használatos eszközök segítségével becsült túlélési esélyekkel. Azt találták, hogy a szoftver a hagyományos eszközöknél akár négyszer pontosabban jelezte előre a petefészekrák kimenetelét. Azt is megállapították, hogy a gép által súlyosnak ítélt páciensek öt százaléka alig két évet élt a diagnózis után. A súlyosnak ítélt petefészekrák összefüggött a kemoterápia-rezisztenciával és a rossz műtéti prognózissal is, a módszerrel viszont megállapítható, hogyan reagálna egy-egy beteg a kezelésre, ki az, akinek alternatív kezelést kell ajánlani. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2631
szavazógép
2019-09-05: Család - :

Az elszakadás traumája

Az óvodai elszakadás trauma lehet a gyereknek és a szülőnek is, ezért fontos a gyerekek érzelmi felkészítése az óvodára és az iskolakezdésre – hívta fel a figyelmet Csák Annamária gyermekpszichológus.
2019-09-05: Család - :

A piruló őzlábgomba

A piruló őzlábgomba (Macrolepiota rachodes) általánosan használt megnevezése a magyar nyelvterület nagy részén őzláb(gomba). Fenyőaljnak, fenyőaljgombának mondják Sepsikőröspatakon, ami elég ritkán használt név, Háromszéken ülü­gomba.