Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2019. szeptember 5., csütörtök, Közélet

2019 szeptemberétől ismét a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kapta a feladatot, hogy megszervezze a moldvai magyar oktatást. Tanárokat keresünk iskolai és iskolán kívüli magyar nyelvű foglalkozások (magyar órák) megtartására, más, az MCsMSz által szervezett oktatási és kulturális tevékenységek helyi lebonyolítására. Magyartanárok, magyar tanítók, de más szakképesítésű pedagógusok jelentkezését is várjuk, akik szeretnének gyerekeket magyar nyelvre tanítani. Szolgálati lakást és – az esetleges iskolai bérezés mellett – fizetést biztosítunk. Jelentkezni önéletrajzzal és rövid motivációs levéllel a moldva.kontakt@gmail.com címen lehet.

Mit kell tanítani?
A moldvai gyerekek nyelvállapota településről településre, de sokszor családról családra is nagyon változó. Elsősorban a már meglévő, otthonról hozott nyelvtudásukra alapozva magyar köznyelvet kell tanítanunk számukra oly módon, hogy tiszteletben tartjuk a helyi nyelvváltozatot. Használható nyelvtudást, azaz önbizalmat szeretnénk adni a nyelv használatához, magyar ábécét, írást, olvasást, szövegértést, helyesírást, fogalmazást kell tanítanunk. Másodsorban foglalkoznunk kell a hungarológiai ismeretek átadásával (magyar történelem, saját népcsoportjuk története, magyar irodalom stb.).


Hol tanítunk?
A legtöbb már beindított helyszínen létezik iskolán kívüli és iskolai magyar nyelvoktatás egyaránt. Az állami iskolákban a szülők kérésére általában csoportonként heti 3–4 magyar órát engedélyeznek az egyébként román tannyelvű általános iskolákban. Így ez a heti 3 (4) × 50 perc közel sem elegendő a nyelvőrzésre, nyelvtudás fejlesztésére, kultúra oktatására. Ezért minden helyszínen szükség van egy-egy olyan házra, ahol az iskolán kívüli tevékenységek zajlanak: ezek sokkal játékosabb, szabadabb foglalkozások kell hogy legyenek, ahol a nyelvoktatás mellett a helyi kultúra (vissza)tanítását is biztosítjuk. Szintén iskolán kívül kell foglalkoznunk a legkisebbekkel: az óvodásokkal.


Ki jelentkezhet?
Nem kizáró jellegű, de előnynek számít a magyartanári, tanítói, óvónői diploma, az, ha a jelentkező moldvai származású, román állampolgár és/vagy tud románul, ha szokva van a falusi élethez. Bárki jelentkezhet moldvai magyartanárnak, legfőbb feltétel, hogy a gyerekekkel jól tudjon bánni, hiszen itt olyan pedagógusnak kell lenni, akihez akkor is eljárnak a diákok hónapokon, éveken át, hogy egyébként az számukra nem kötelező.


Mit ajánlunk?
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége minden tanárt egyéni munkaszerződéssel alkalmaz, azaz fizeti az összes járulékot és biztosítást. A tanárok havibére méltányos és több tényezőtől függ (végzettség, megtartott óraszám stb.). Szövetségünk továbbá biztosítja a tanárok lakhatási feltételeit: szolgálati lakást és annak rezsiköltségeit.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 406
szavazógép
2019-09-05: Riport - Fekete Réka:

Lépésről lépésre a magyar nyelv felé (Csángóföldön készülnek a tanévnyitóra)

Rendhagyó módon – a havi egy alkalom mellett – soron kívüli magyar misével nyitja meg a tanévet a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ), tanárok dolgában pedig jobban állnak, mint mikor a magyar oktatási programot átvették júniusban a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségétől – tájékoztatta lapunkat Ferencz Éva, az MCSMSZ oktatásért felelős ügyvezető elnöke. Lábnyikban ma ér véget az oktatók módszertani előkészítő tábora, a tanévnyitót pedig pénteken tartják Bákóban, mise után a júniusban felavatott Magyar Házban köszöntik a tanárokat.
2019-09-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Kívánságműsorok, új évad

A nemzeti kisebbségek jogainak bővítése ugyan nem szerepel az RMDSZ-nek az őszi törvényhozásra vonatkozó prioritási listáján, mindössze a meglévő jogok szűkítése elleni harc, ám több olyan gyakorlati kérdésre is szeretnének megoldást ajánlani, melyek a magyarság számára is fontosak. És a román többségnek is hasznosak lehetnének, ha akadna valaki, aki legalább beleolvasna e kezdeményezésekbe, és nem dobná vissza gondolkodás nélkül mindazt, ami a „veszélyes” magyaroktól származik.