Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kívánságműsorok, új évad

2019. szeptember 5., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A nemzeti kisebbségek jogainak bővítése ugyan nem szerepel az RMDSZ-nek az őszi törvényhozásra vonatkozó prioritási listáján, mindössze a meglévő jogok szűkítése elleni harc, ám több olyan gyakorlati kérdésre is szeretnének megoldást ajánlani, melyek a magyarság számára is fontosak. És a román többségnek is hasznosak lehetnének, ha akadna valaki, aki legalább beleolvasna e kezdeményezésekbe, és nem dobná vissza gondolkodás nélkül mindazt, ami a „veszélyes” magyaroktól származik.

Családtámogatási programokra például kétségtelenül szüksége van Romániának ahhoz, hogy a negatív szaporulatot és a fiatalok kivándorlását ellensúlyozza. Ez olyan téma, amivel a hatalmon vagy ellenzékben levőknek is foglalkozniuk kellene, sőt, amiben közös nevezőt is lehet találni – sokkal könnyebben, mint a megyevezetők megválasztását illetően, ami már politikai kérdés. Az anyanyelv-használati jogok egyáltalán nem érdeklik a román döntéshozókat – legfeljebb az RMDSZ szavazataiért ígérnek ezt-azt, amit aztán nyugodt lélekkel nem tartanak be –, a kommunizmusban államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása sem igen fáj másnak, a vadkárokra is Székelyföldön panaszkodnak a legtöbbet. Talán ez az oka, hogy a környezetvédelmi tárca még arra sem volt képes, hogy elvégeztessen egy hiteles medve- vagy vaddisznószámlálást, és ennek alapján, ne az állatvédő civil szervezetek és a vadásztársaságok játéklabdájaként mozduljon.

Az édes – és igen jól megfizetett – semmittevés egyébként elterjedt jelenség a román közszférában: a caracali gyilkosságok kapcsán kiderült, hogy a rendőrség kényelmesebbnek találja bizonyos ügyek szőnyeg alá seprését a sok munkával járó felderítésnél, és van bőven példa más területekről is. A pártok sem nagyon fárasztják magukat, a szociáldemokraták programját a 2016-os választások után tudtuk meg, a liberálisoké most sem ismert, a kisebbeké – köztük az RMDSZ-é – inkább vágyálom. Prioritási listákat azért még közzétesznek, ezek is elég beszédesek.

A kormányzásra készülő Nemzeti Liberális Párt az idén Liviu Dragnea megbuktatásán és a líceumi, egyetemi felvételik felélesztésén kívül csupa általánosságot fogalmazott meg (az állami intézmények normális működése, nemzetközi partnerekkel való kapcsolat és hasonlók), de a Szociáldemokrata Párt sem dicsekedhet. Viorica Dăncilă kormányfő év elején az oktatást, az egészségügyet és a beruházásokat tűzte zászlajára, majd egy béremeléssel le is tudta az egészet. Ez az ágazatban dolgozóknak fontos, de náluk jóval többen érintettek: az iskolába járó, elavult és túlzsúfolt program miatt szenvedő gyermekek, a csak elméletileg ingyenes oktatás terheit nyögő szülők, és mindenki, aki akár egy nátha miatt is szembesül a hazai egészségügyi ellátás hiányosságaival.

Az oktatás lényegi gondjait a legszebben csempézett mellékhelyiség sem fogja orvosolni, betegségmegelőzésnek se híre, se hamva, új kórházak sehol sincsenek, a 180 kilométernyi új autópálya negyede sem lesz meg az idén. Igaz, közben változtak a prioritások: az SZDP már csak a fennmaradásért küzd, az ellenzék csak a hatalomért. Ki törődjön az emberekkel?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1071
szavazógép
2019-09-05: Közélet - :

Gyere te is Csángóföldre tanítani!

2019 szeptemberétől ismét a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kapta a feladatot, hogy megszervezze a moldvai magyar oktatást. Tanárokat keresünk iskolai és iskolán kívüli magyar nyelvű foglalkozások (magyar órák) megtartására, más, az MCsMSz által szervezett oktatási és kulturális tevékenységek helyi lebonyolítására. Magyartanárok, magyar tanítók, de más szakképesítésű pedagógusok jelentkezését is várjuk, akik szeretnének gyerekeket magyar nyelvre tanítani. Szolgálati lakást és – az esetleges iskolai bérezés mellett – fizetést biztosítunk. Jelentkezni önéletrajzzal és rövid motivációs levéllel a moldva.kontakt@gmail.com címen lehet.
2019-09-05: Közélet - Iochom István:

Csak félig szabad a pálya (Bálványosi útjavítás)

Tegnap Bálványosfürdőn jártunk terepszemlén, a 11 C jelzésű országúton, ahol beszakadt az út, és ahol július 29-én a teljes útlezárás után a Brassói Regionális Híd- és Útügyi Igazgatóság megbízásából a vidombáki R. S. Activ Kft. nekifogott a javításnak.