Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Első díjas Macedóniában a Harmónia KamarakórusMagyar ének a nemzetközi fesztiválon

2019. szeptember 5., csütörtök, Közélet

A kamarakórus az észak-macedóniai Ohrid városában lépett fel, ahova az EAFF meghívására részt vettek egy nemzetközi szabadtéri folklórfesztiválon.

  • Fotó: Klárik Loránd
    Fotó: Klárik Loránd

A Folklórfesztiválok Európai Szövetségét, az EAFF-et a szervezet honlapja szerint 2007-ben hozták létre Bulgária régi fővárosában, Veliko Tarnovóban. Fő célja a különféle európai nemzetek folklórjának megőrzése, fejlesztése és népszerűsítése fesztiválok szervezésével és a modern televíziós, számítógépes és egyéb információs technológiák felhasználásával.

A fesztiválon ötven csapat vett részt Romániából, Lengyelországból, Litvániából, Bulgáriából és más országokból – mondta el lapunknak Szabó József zenetanár, a kórus vezetője.

A kórus repertoárján az afrikai vallásos himnusz, a Siyahamba volt a legsikeresebb, vissza is tapsolták, emellett előadták a magyar Bodzavirágot, illetve a Sister Act című film egyik híres dalát, az I Will Follow Himet, angolul Michael Jackson Earth Songját és olaszul a Bella Ciaót. A zsűrizés nem volt nyilvános. Bár nem minősül versenynek ez a fesztiválsorozat, a fellépőket pontozzák, és ez alapján kapják a jövő évi fesztiválmeghívásokat.

A Harmónia kamarakórus a megjelenésért és a hangzásért egyaránt a legnagyobb pontot kapta, így megvalósulhat 2020-as turnéjuk Európa és a Balkán bármelyik országába. Hogy hová tudnak eljutni, azt a jövő évi költségvetés szabja meg – mondta el a karvezető. Négy nap alatt két videóklipet is forgattak, ami hamarosan megtekinthető lesz a youtube videómegosztó oldalon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-05: Közélet - Váry O. Péter:

A református iskola hívószava (IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó)

A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi osztályainak helyet adó Kőrösi Csoma Sándor utcai Kós-épülethez kerül az a harang, amit a hétvégén öntenek meg a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozón – jelentették be a szervezők a rendezvényt bemutató tegnapi sajtótájékoztatójukon.
2019-09-05: Jegyzet - Iochom István:

Felásták és úgy hagyták (Szóvátesszük)

Megállt az idő a kézdivásárhelyi Achim András utcában, illetve a négy tömbház által körbezárt téren. Egy ott lakó véleménye szerint 1981 óta semmiféle korszerűsítési munkálatot nem végeztek itt, nyugodt lelkiismerettel kijelenthetjük, hogy itt található a város legelhanyagoltabb lakónegyede, amit nyár eleje óta betemetetlen gödrök is csúfítanak.