Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

XIII. Erdélyi Néptánc-antológiaSepsiszentgyörgy a házigazda, Székelyföld a vendégfogadó

2019. szeptember 5., csütörtök, Közélet

Az amatőr néptáncegyüttesek tizenharmadik erdélyi seregszemléjét nevezhetnénk vándorrendezvénynek is, mert idén a Sepsiszentgyörgyön tartott gálaműsort megelőzően – amely minden korábbi néptánc-antológiának is a legfőbb mozzanata –, a bejutó együttesek több székelyföldi településen mutatkoznak be. Pénteken Kászonaltíz, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely és a Brassó megyei Négyfalu a házigazdája a rendezvénynek, szombaton a Tokos zenekar kíséri a gálaműsoron fellépő tizenegy együttest, műsorvezető Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó.

  • A székelyudvarhelyi Serittő Néptáncegyüttes
    A székelyudvarhelyi Serittő Néptáncegyüttes

Lapunk érdeklődésére Deák Gyula Levente, a néptánc-antológiát szervező Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke elmondta, Erdélyben több mint kétszáz gyermek és felnőtt műkedvelő néptáncegyüttes működik, színvonaluk igen széles palettán mozog, egyesek nem kívánnak megméretkezni, mások úgy érzik, nem ütik azt a szintet, ami ezen a hagyományos seregszemlén évről évre megmutatkozik. Idén tizenhat gyermek- és felnőttegyüttes jelentkezett az előválogatásra, a Berecz István, Kerekes Dalma és Pásztor Józsefből álló – egymástól külön értékelő – zsűri kilenc csoportot választott ki, a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes és a Kincskeresők Néptáncegyüttes a házigazda jogán szerepel a seregszemlén, amelynek minden részt vevő csoportja 500 eurós jutalomban részesül, amit kiszállásra, meghívott koreográfusok, rendezők tiszteletdíjára költhetnek. Fő támogató a budapesti Hagyományok Háza, de a szervezést anyagiakkal segítette a Nemzeti Kulturális Alap és a romániai interetnikus kapcsolatokért felelős kormányzati hivatal is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1779
szavazógép
2019-09-05: Közélet - Iochom István:

Táborozó mozsikások (Csernáton)

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnaptól péntekig Csernátonban tartják a IX. Mozsika Népzenei Műhelymunkát 36 háromszéki, Hargita és Brassó megyei résztvevővel.
2019-09-05: Belföld - :

Az RMDSZ nem támogatja a Dăncilă-kormányt

Az RMDSZ nem támogatja a Viorica Dăncilă vezette kormányt, így nem fogja megszavazni a csak szociáldemokrata minisztereket magában foglaló kabinetet – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke tegnap a magyar közmédiának elmondta, a szövetség már májusban eldöntötte, hogy nem támogatja a kormányt, akkor bontották fel ugyanis a parlamenti együttműködési megállapodást az akkori kormánykoalícióval, és mint mondta, „azóta semmi nem változott”. Hozzátette, nem hajlandók támogatni háttérből sem a kormányt, ezért időpocsékolásnak nevezte az erről szóló spekulációkat.