Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

CsernátonTáborozó mozsikások

2019. szeptember 5., csütörtök, Közélet

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnaptól péntekig Csernátonban tartják a IX. Mozsika Népzenei Műhelymunkát 36 háromszéki, Hargita és Brassó megyei résztvevővel.

  • Gyakorolnak a hegedűsök. A szerző felvétele
    Gyakorolnak a hegedűsök. A szerző felvétele

Mágori István fő szervező, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa szerint a IX. Mozsika Népzenei Műhelymunka hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.

A műhelymunkán a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak, érdeklődésük függvényében népdaltanuláson vagy népzeneoktatáson – hegedű, brácsa, nagybőgő – vehetnek részt. A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével vagy hangszerenként alakított kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányításával tanulnak népzenét, zenei ismeretüknek megfelelően. Ezt követően a műhelymunka további részében a csoportban való zenélés fortélyait gyakorolják egy népi zenekar felépítése szerint. A haladó résztvevők palatkai, a kezdők pedig füzesi népzenét tanulnak.

A hangszereken történő oktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar tagjai (Fazakas Levente és Szász Dávid – hegedű, Szilágyi László – brácsa, ifj. Bajna György – nagybőgő) vezették, népdalokat István Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktatott. Minden este táncházat tartottak, napközben pedig szabadtéri csapatépítő játékokon vettek részt.

A műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők a rendezvény zárónapján, holnap 18 órától egyéni, illetve közös gálaelőadáson mutatják be egymásnak, illetve hozzátartozóiknak és a nagyközönségnek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1903
szavazógép
2019-09-05: Közélet - Hecser László:

Üzlet vagy lerakat? (Barót)

Barót város helyi tanácsának múlt szerdai ülésén meglehetősen sokat foglalkoztak a városrendezési tervet illető módosításokkal. A felvetettek tárgyalása során kiderült: egy helyi vállalkozónak bő évébe telt, míg az építkezéshez szükséges iratcsomóhoz minden engedélyt sikerült beszereznie.
2019-09-05: Közélet - Fekete Réka:

Sepsiszentgyörgy a házigazda, Székelyföld a vendégfogadó (XIII. Erdélyi Néptánc-antológia)

Az amatőr néptáncegyüttesek tizenharmadik erdélyi seregszemléjét nevezhetnénk vándorrendezvénynek is, mert idén a Sepsiszentgyörgyön tartott gálaműsort megelőzően – amely minden korábbi néptánc-antológiának is a legfőbb mozzanata –, a bejutó együttesek több székelyföldi településen mutatkoznak be. Pénteken Kászonaltíz, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely és a Brassó megyei Négyfalu a házigazdája a rendezvénynek, szombaton a Tokos zenekar kíséri a gálaműsoron fellépő tizenegy együttest, műsorvezető Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó.