Diákbarát megye a cél

2019. szeptember 5., csütörtök, Közélet

Több, mint kétezer iskolatáskát vettek át tegnap a háromszéki iskolaigazgatók az előkészítő osztályos diákok számára, a megyei önkormányzat egyenként hetvenhárom lejes tanévkezdő ajándéka tolltartót, színes ceruzát, üzenőfüzetet és tízórais dobozt tartalmaz. A Székely Mikó Kollégiumban tartott eseményen Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke kijelentette, diákbarát megye a cél, ezért több területen is támogatják az oktatást.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az iskolatáska program hét évvel ezelőtt indult, az ideivel együtt tizenötezer háromszéki kisdiák kapott tanévkezdő csomagot a megyei önkormányzattól. A megyei tanfelügyelőség adatai szerint 2036 előkészítősnek csengetnek be a hétfőn kezdődő tanévben, több faluban alig egy-két gyermek lépi át először az iskola kapuját, ők a nagyobb diákokkal együtt összevont osztályban fognak tanulni. Legtöbb előkészítős (121) a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános iskolában kezd, az iskolaközpontok közt az árapataki Romulus Cioflec Általános Iskola vezet 133 előkészítős tanulóval, közülük nyolcvanan a központi iskolába iratkoztak be, Előpatakon huszonketten, Erősdön nyolcan és Hetében huszonhárman.

Kommandón három kisdiák váltja fel az óvodát iskolával, ebben az intézményben kezdenek a legkevesebben, tegnap a három iskolatáskát Opra-Béni Béla iskolaigazgató vette át Tamás Sándortól, aki elmondta, még idén megkezdik az új iskolaközpont építését Kommandón. A megyei önkormányzat elnöke ismertette, hogy Kiss Imre megyei főtanfelügyelő javaslatára idéntől jutalmazzák a tantárgyversenyeken kiváló eredményt elért háromszéki diákokat és az őket felkészítő tanárokat, a 2018/2019-es tanévre vonatkozó, e célból elkülönített 220 ezer lejes alapból hatszáz tanulót és háromszáz pedagógust díjaznak, a pénz kiosztása folyamatban van.

Az iskolatáskák átadását követően Kiss Imre főtanfelügyelő megtartotta a tanévkezdő igazgatói értekezletet és bemutatta az új igazgatókat. Gábor Rezső nyugdíjba vonulása miatt új igazgatóval kezd a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakközépiskola, ahol a korábbi aligazgató, Papp Sándor veszi át az irányítást, Sepsibodokon és Gidófalván lemondott az igazgató, szeptember 1-jétől a bodoki Henter Károly Általános Iskolába Kátai Zsuzsannát, a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola korábbi aligazgatóját nevezték ki (utóbbi tanodában az osztályok számának csökkenése miatt megszűnt az aligazgatói állás), a gidófalvi Czetz János Általános Iskolában Zsigmond Réka az új intézményvezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2019-09-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kovásznai Napok
Ma: 15–17 óráig Élő szoborpark – a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad programja a Városi Művelődési Ház előtti parkban;
2019-09-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a sepsiszentgyörgyi
özv. SEGAT MÁRIA ­MAGDOLNA
(szül. TANKÓ)
szerető szíve életének 69. évében rövid, súlyos szenvedés után megszűnt dobogni.
Temetése 2019. szeptember 7-én, szombaton 11 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4313683