Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 6., péntek, Mi, hol, mikor?

Kovásznai Napok
Ma: 15–17 óráig Élő szoborpark – a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad programja a Városi Művelődési Ház előtti parkban;

16 órától görkorcsolya- és rollerverseny a Dózsa György utcában; 16.30-tól toborzó – a Kovászna Városi Ifjúsági Fúvószenekar nyitókoncertje; 17 órától ünnepélyes megnyitó – Gyerő József polgármester nyitóbeszéde; 17.10-től a kovásznai Mikado Karateklub harcművészeti bemutatója; 17.30-tól a Duna-delta világa: fotókiállítás-megnyitó a Városi Művelődési Ház kiállítótermében: Mikola Zoltán kovásznai fotóművész egyéni kiállítását megnyitja Gazda József műkritikus; 18 órától öregfiúk kézilabda-mérkőzés (Kovászna–Kézdivásárhely) a vajnafalvi sportcsarnokban; 18 órától Sicton-koncert; 19 órától a Kovásznai Tanulók Klubja tánccsoportjainak előadása; 20 órától a pápai (HU) The Soul Experience! zenekar előadása; 21 órától DJ. Project (RO); 22 órától Omen (HU); 23.45-től Background.
Szombaton: 9–12 óráig streetball – utcai kosárlabda-mérkőzés és dobóverseny (U10, U12, U14, felnőtt és családos korosztálynak) a Kőrösi Csoma Sándor Líceum sportpályáján; 9–18 óráig Felnőtt Minifoci Kovászna Kupa a vajnafalvi sportcsarnokban; 10–12 óráig és 15–17 óráig Élő szoborpark – a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad programja a Városi Művelődési Ház előtti parkban; 10–17 óráig Tündérvár gyermekfoglalkozások a Sétatéren; 12–14 óráig Kovásznai SE–Kézdivásárhelyi SE (Ifjúsági C kategória) focimérkőzés a városi focipályán; 9 órától Asimcov bográcsfőző verseny a Sétatéren; 13–14 óráig arany- és gyémántlakodalmasok köszöntése a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében; 14–16 óráig Kovásznai SE–Csernátoni SE (Ifjúsági A1 kategória) focimérkőzés a városi focipályán; 16–18 óráig Kovásznai SE–Csernátoni SE (Felnőttek) focimérkőzés a városi focipályán; 18–19.30-ig Kovászna–Dunaszentgyörgy öregfiúk futballmérkőzés a városi focipályán; 17.30-tól Micah Thompson és barátai-koncert; 18 órától zumbabemutató Pap Ágnessel; 19 órától Delhusa Gjon; 20 órától Balázs Pali; 22.10-től Akcent; 23.20-tól PinceBand.
A rendezvények állandó helyszíne a központi nagyszínpad. A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó
Négy országból húsz kovácsmester mutatja be míves portékáit és mesterségét Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 6–8. között a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával. A mai program a Szabadság téren: 15 órától kezdődik a hivatalos megnyitó, majd István Ildikó és barátai koncerteznek, 16 órától kovácsolásbemutató, 18 órától harangöntés agyagformába hagyományos technikával Slíz Robert közreműködésével.
Szombaton: 9 órától kovácsolásbemutató; 11 órától szekérkerék-ráfhúzás – bemutatja a Magyar Kovácsműves Céh elnöke, Takács Zoltán, 14 órától késpenge-damaszkolás, kovácsolásbemutató; 16 órától az öntött harang kibontása.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

A XIII. Erdélyi Néptánc-antológia gálaműsora
A Romániai Magyar Néptáncegyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban tartják szeptember 7-én 18 órától a XIII. Erdélyi Néptánc-antológia gáláját. Fellépnek: felnőtt kategóriában: a temesvári Eszterlánc Néptánccsoport, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes, a kászonaltízi Sirülő Néptánccsoport, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes, a zilahi Terbete Néptáncegyüttes; gyerek kategóriában: a nyárádszeredai Apró Bekecs Néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Serittő Néptáncegyüttes, a szovátai Sirülők Néptáncegyüttes. Meghívottak: a Tokos Zenekar és Berecz András. Házigazdák, szervezők: a sepsiszentgyörgyi Kincskeresők Néptáncegyüttes és a Százlábú Néptáncegyüttes. A belépés díjtalan.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 16.45-től Csodapark – amerikai animációs film, magyarul beszélő; 18.30-tól Jó srácok – amerikai vígjáték, 89 perc – magyarul beszélő; 18.45-től Rossz versek – magyar vígjáték, dráma, román felirattal; 20.15-től Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, román felirattal; 21 órától Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása – amerikai akcióthriller, román felirattal.

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban ma 22 órától virrasztás lesz, amely reggel 6.30-kor szentmisével zárul. A virrasztást a Mária Rádió élőben közvetíti.
PROGRAMVÁLTOZÁS. A Gyulafehérvári Pasztorációs Iroda és a Családpasztorációs Központ által szervezett szombati családos zarándoklat a tervektől eltérően nem Fitódról, hanem Csíkszereda központjából indul. Kedvező időjárás esetén a Szabadság térről, Márton Áron püspök szobrától indulnak a családok 9.30-kor. Gyalogosan zarándokolnak a Kossuth Lajos-, Márton Áron- és Szék utca járdáin haladva a csíksomlyói kegytemplomig. Ha esik az eső, az indulás 10 órakor lesz a kegytemplomhoz vezető Szék utcából, a Csíksomlyó feliratú táblától, a haranglábtól. Más időpont nem változott, a kegytemplomban a Pál József Csaba temesvári püspök atya által celebrált szentmise 11.30-kor kezdődik.
TANÉVKEZDŐ ISTENTISZTELET PEDAGÓGUSOKNAK. Szeptember 9-én, hétfőn 14 órától tartják a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletét a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. A ren­dezvényen jelen lesznek a négy történelmi magyar egyház, az országos és megyei RMPSZ, a városvezetés és a tanfelügyelőség képviselői. Fellép a Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán vezényletével, az evangélikus templom gyerekkórusa – karvezető: Domokos Zsuzsanna tanítónő –, verset mond Incze Melinda magyartanár.

Megjelent
A Székelyföld szeptemberi számában Vörös István, Wirth Imre, Szikra János, Rumi Enikő, Poór István,Varga László Edgár, Kovács Edward versei mellett Ádám Szilamér, Falusi Márton, Szakács Réka, Lay Zsóka prózáját olvashatjuk. A Literata Hungarica rovatban Balázs Imre József Radnóti Miklós Kaffka-képéről írt, a Ködoszlásban Kolumbán-Antal József tollából adalékokat tudhatunk meg Székelyföld kialakulásának történetéről. Az Ujjlenyomatban Magyarosi Sándor Kiss Árpád visszaemlékezését adja közre.  Perka Mihály szabófalvi történelemtanárral Mirk Szidónia Kata és Petres László beszélgetett. Szemle: Tamás Dénes – Mint egy monstrum (Nádas Péter: Világló részletek); Máriás József – A teljesség sóvárgása (Cseke Péter: A teljesség sóvárgása); Olvasólámpa: Edgar Lee Masters, Szergej Dovlatov, Kuszálik Péter, Ádám Gyula könyvéről.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Előpatakon ma 9–16 óráig az Ojtoz utcában; Nyujtódon ma 10–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Bardócon és Erdőfülében, hétfőn Dobollón és Olaszteleken a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
TŰZOLTÓVERSENY. Az étfalvi tűzoltó alakulat vasárnap 10 órától tűzoltóversenyt szervez a focipályán hét alakulat részvételével. Ezt követően kemencében sült házi flekkennel és házi kenyérrel ellátva mulatsággal folytatódik a rendezvény a kultúrotthon udvarán. Zenél a Szász Band.
MERT KUPA. Szeptember 7-én második alkalommal rendezik meg a MERT–MPP focikupát a Sepsi Arénában 30 év feletti játékosoknak. Érdeklődni a 0745 920 988-as telefonszámon lehet.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utca 5. szám alatti Medicom (telefon: 0267 352 659 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 6. szám alatti Help Net (0367 802 977); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyör­gyön szombaton és vasárnap 12–12 óráig a Sport utca 3/1/I/1. szám alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465), vasárnap 10–14 óráig Várhelyi Attila fogorvos a Sport utca 9. szám, 5-ös tömbház, D lépcsőház, 4-es lakrész alatti rendelőjében fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 906
szavazógép
2019-09-05: Világfigyelő - :

Már legalább hét halottja van a Dorian hurrikánnak

A CNN szerint már legalább hét halálos áldozata van a Dorian hurrikánnak a Bahamákon, ezt az ottani kormányfő, Hubert Minnis jelentette be. A politikus azt mondta újságíróknak, hogy legtöbben az Abaco szigeten vesztették életüket. A kormányfő szerint történelmük legsúlyosabb katasztrófája érte most hazájukat.
2019-09-05: Közélet - Fekete Réka:

Diákbarát megye a cél

Több, mint kétezer iskolatáskát vettek át tegnap a háromszéki iskolaigazgatók az előkészítő osztályos diákok számára, a megyei önkormányzat egyenként hetvenhárom lejes tanévkezdő ajándéka tolltartót, színes ceruzát, üzenőfüzetet és tízórais dobozt tartalmaz. A Székely Mikó Kollégiumban tartott eseményen Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke kijelentette, diákbarát megye a cél, ezért több területen is támogatják az oktatást.