Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EU-tisztújításMegvannak a biztosjelöltek

2019. szeptember 6., péntek, Világfigyelő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke jövő kedden mutatja be a biztosjelöltek végleges névsorát, miután tegnapig utolsóként Olaszország is megnevezte a választottját.

Az elnök bejelentette, hogy immár beérkezett az összes jelölés, s így hamarosan közzéteheti, kinek melyik portfóliót szánja. Bár a november elején hivatalba lépő testületbe jelöltek személyéről nem adtak még ki hivatalos tájékoztatást, a nevek különböző forrásokból már ismertté váltak.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist és az osztrák Johannes Hahnt, a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maroš Šefčovičot, illetve a dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát.

Jelen állás szerint Belgium Didier Reynderst, Ciprus Sztella Kiriakidészt, Észtország Kadri Simsont, Finnország Jutta Urpilainent, Franciaország Sylvie Goulard-t, Görögország Margarítisz Szkínászt, Horvátország Dubravka Suicát, Lengyelország Janusz Wojciechowskit, Litvánia Virginijus Sinkeviciust, Luxemburg Nicolas Schmittet, Magyarország Trócsányi Lászlót, Málta Helena Dallit, Olaszország Paolo Gentilonit, Portugália Elisa Ferreirát, Románia Dan Nicát vagy Rovana Plumbot, Szlovénia Janez Lenarčičot, Svédország pedig Ylva Johanssont jelölte.

Németországot maga Ursula von der Leyen, Spanyolországot pedig Josep Borrell képviseli, aki már a magáénak tudhatja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját.

Von der Leyen a nemek egyensúlyára törekszik, azaz ugyanannyi női tagot szeretne, mint férfit, ezért arra kérte a tagállamokat, hogy jelöljenek két-két személyt, akik közül majd választhat, azonban ennek csak a bukaresti kormány tett eleget. Az eddig ismert jelöltek között tizenegy nő és tizennégy férfi van, illetve a két román jelölt.
Az október végi kilépésre készülő Egyesült Királyság bejelentette, hogy nem delegál tagot az Európai Bizottságba és ezért nem is nevez meg jelöltet. Szakemberek szerint ugyanakkor az éles nyilatkozatok ellenére könnyen elképzelhető újabb halasztás, és ez esetben egyféle jogi dilemma lép fel, amelyet esetleg Julian King mostani brit uniós biztos ideiglenes kinevezése oldhatna fel.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek meg az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban, ezen fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása, a végleges listáról pedig várhatóan októberben szavaz a képviselő-testület. Végül az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2019-09-06: Világfigyelő - :

Magyarország támogatja Grúziát

Magyarország, ahogy eddig is tette, ezután is támogatja Grúzia területi egységét a nemzetközileg elismert határai között, és továbbra is kiáll az ország euroatlanti integrációs törekvései mellett – mondta Áder János államfő tegnap Tbilisziben Szalome Zurabisvili grúz elnökkel közös tájékoztatóján.
2019-09-06: Világfigyelő - :

Terrorizmusellenes nyilvántartás

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása.