Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Terrorizmusellenes nyilvántartás

2019. szeptember 6., péntek, Világfigyelő

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása.

A terrorellenes nyilvántartás (CTR) rendeltetése, hogy hatékonyabbá tegye a terrorizmussal kapcsolatos fenyegetésekre válaszul hozott igazságügyi intézkedéseket és ezáltal javítsa az európaiak biztonságát. A CTR a terrorcselekmények egyedi, EU-szintű adatbázisa, amely a nem dzsihadista gyökerű terrorizmus, hanem többek között a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok jelentette növekvő fenyegetésre válaszul jön létre. Teljes mértékben az igazságügyi eljárásokra és ítéletekre összpontosít, ezért nem lesz átfedésben az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) által végzett bűnügyi elemzésekkel.

A rendszer egy központban gyűjti össze a legfontosabb igaz­ságügyi információkat, hogy könnyebben fel lehessen deríteni a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeket érintő eljárások közötti esetleges kapcsolódási pontokat. A CTR révén gyorsan és egységes módon megosztható információk segítségével a tagállami ügyészek aktívabban és hatékonyabban működhetnek együtt egymással, és könnyebben azonosíthatják azokat a gyanúsítottakat és hálózatokat, akik és amelyek több tagállamot érintő ügyekben lehetnek érintettek.

Az Eurojust tájékoztatása szerint a rendszert az Európai Unió minden tagállama használhatja. Azt kérik, hogy a tagállamok még ebben a hónapban regisztrálják a gyanúsítottakkal és a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatos információikat. Speciális sablont fejlesztettek ki, valamint meghatározták a megadandó ügyek információira vonatkozó közös előírásokat az érvényben lévő adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

A 2015. novemberi franciaországi terrortámadásokat követően Franciaország, Németország, Spanyolország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia kezdeményezte nyilvántartás létrehozását az Eurojustnál a terrorista tevékenységekkel és hálózatokkal kapcsolatos igazságügyi információk összegyűjtése érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 613
szavazógép
2019-09-06: Világfigyelő - :

Megvannak a biztosjelöltek (EU-tisztújítás)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke jövő kedden mutatja be a biztosjelöltek végleges névsorát, miután tegnapig utolsóként Olaszország is megnevezte a választottját.
2019-09-06: Világfigyelő - :

A jogállamiságot ellenőriznék

A jogállamiság fokozott ellenőrzésre van szükség azokban az országokban, amelyekben e téren erőteljesebb hiányosságok mutatkoznak – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke tegnap az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jogállamiságról szóló vitáján. Elmondta: az Európai Bizottság a jövőben éves jelentést kíván kiadni a jogállamiságot fenyegető tagállamokban jelentkező kockázatokról annak érdekében, hogy meg lehessen erősíteni az unió jogi eszközeit.