Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rendhagyó megnyitó a főtéren

2019. szeptember 6., péntek, Közélet

Semmi felvezetés, egyszer csak megszólal a muzsika, és száznál is többen sóvidéki táncokat járnak Sepsiszentgyörgy főterén. Ez történt tegnap délután a XIII. Erdélyi Néptánc-antológia rendhagyó megnyitóján, ahol a helyieken kívül szovátai, kézdiszentléleki, székelyudvarhelyi, kászonaltízi, kolozsvári, nyárádszeredai, temesvári és zilahi néptáncosok jókedvre kerekedtek.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Egyesek civilben, mások viseletben táncoltak a kőszínpad előtt, és amilyen hirtelen kezdtek, úgy öt perc alatt véget is vetettek a táncházszerű forgatagnak, a néptánc-antológiára bejutó együttesek indultak a vendégjárásra, hogy este Kászonaltízben, Kézdiszentléleken, Négyfaluban és Kézdivásárhelyen mutatkozzanak be, minden helyszínen három-négy alakulat lépett színpadra a közös műsorban.

A Romániai Magyar Néptáncegyesület szervezésében tartott és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésével rendezett amatőr néptánctalálkozó a műkedvelő néptánccsoportok kimagasló fóruma, amelynek első kiadását Csíkszeredában tartották, tíz esztendővel ezelőtt pedig szintén Sepsiszentgyörgy volt a házigazdája a rendezvénynek. Vasárnap este a tizenegy együttes gálaműsort tart a Tamási Áron Színházban, zenél a Tokos zenekar, meghívott bemondó Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, folklórgyűjtő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-07: Irodalom - :

A hosszú név átka (Kiscimbora)

Japán népmese
Élt egyszer egy ember Ecsu tartományban, akinek meghalt a felesége, s csak egy kisfiú maradt utána. Az ember nemsokára újra megházasodott, és a második asszonytól is fia született. De az új asszony gyűlölte a mostohafiát. Egyszerűen Korizannak nevezte, mert azt remélte, hogy a rövid név majd megrövidíti az életét is, bízott abban, hogy a gyermek hamarosan meghal.
2019-09-07: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Tamkó Sirató Károly: Mondjam még?
Volt egy dongó
meg egy légy!
Tovább is van,
mondjam még?
– Mondjad!