KiscimboraA hosszú név átka

2019. szeptember 7., szombat, Irodalom

Japán népmese
Élt egyszer egy ember Ecsu tartományban, akinek meghalt a felesége, s csak egy kisfiú maradt utána. Az ember nemsokára újra megházasodott, és a második asszonytól is fia született. De az új asszony gyűlölte a mostohafiát. Egyszerűen Korizannak nevezte, mert azt remélte, hogy a rövid név majd megrövidíti az életét is, bízott abban, hogy a gyermek hamarosan meghal.

  • Tölgyesi Réka rajza
    Tölgyesi Réka rajza

Édesfiának azonban végtelenül hosszú nevet adott, hogy nagyon hosszú legyen az élete. Temérdek tanakodás után elkeresztelte hát Oniudo-koniudo-mappiraniudo-hiraniudo-heitok o-heiganokónak, és ehhez még hozzátette az előkelő hangzású Hemetani-kameta-icsogiri-kacsogirika-csocsor an-ocsogirka-sikisikiandono nevet is. De még mindig nem volt elégedett, ezért megtoldotta még néhány hangzatos dísznévvel: Heianji-temmoku-mokudono-ejzuke.
Egyszer aztán a gyerekek a folyóparton játszadoztak, és Korizan, a mostohafiú beleesett a folyóba. Az emberek, akik a közelben voltak, észrevették és kiáltozni kezdtek:
– Korizan beleesett a folyóba!
Meghallotta az apja, odaszaladt és kimentette.
Nem sok idő múlva játszadozás közben a folyóba pottyant a másik fiú is. Az emberek észrevették és odakiáltották az apjának:
– Hé, hallod? Gyere gyorsan, mert Oniudo-koniudo-mappiraniudo-hiraniudo-heitok o-heiganoko-hemetani-kameta-icsogiri-kacsogirika-csocsoran-ocsogirka-sikisikiandono-heianji-temmoku-mo kudono-ejzuke beleesett a folyóba!
De mire a szülők meghallották, hogy tulajdonképpen mi is történt a gyerekkel, a fiút már messzire sodorta az ár. Kis híján beleveszett az örvénybe.
Hétnapi járóföldre ért partot, majd lekopott a lába, mire hazaért.
Szabó Enikő meseterapeuta
gyűjteményéből

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2019-09-07: Irodalom - :

Grimm testvérek: A kristálygolyó (Kiscimbora)

Élt egyszer egy boszorkány, annak volt három fia. Jó testvérek voltak, szerették egymást, jól bántak az anyjukkal is. De az nem bízott bennük, attól tartott, valami rosszat forralnak ellene, meg akarják fosztani a hatalmától. Ezért a legnagyobbikat átváltoztatta sassá, a középsőt meg cethallá. A sasnak egy sziklaormon kellett laknia; néha látni lehetett, amint nagyokat körözve lebeg az égen. A középső, akit cethallá varázsolt, a tenger mélyén élt, időnként fölúszott a felszínre és egy-egy hatalmas vízsugarat lövellt a magasba.
2019-09-06: Közélet - Fekete Réka:

Rendhagyó megnyitó a főtéren

Semmi felvezetés, egyszer csak megszólal a muzsika, és száznál is többen sóvidéki táncokat járnak Sepsiszentgyörgy főterén. Ez történt tegnap délután a XIII. Erdélyi Néptánc-antológia rendhagyó megnyitóján, ahol a helyieken kívül szovátai, kézdiszentléleki, székelyudvarhelyi, kászonaltízi, kolozsvári, nyárádszeredai, temesvári és zilahi néptáncosok jókedvre kerekedtek.