Vasverők Sepsiszentgyörgyön

2019. szeptember 7., szombat, Közélet

Üllő, izzó vas, kalapács. Olvadó érc, agyagforma, öntés. Nagy felütéssel kezdődött a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, tegnap már sokan voltak kíváncsiak a látványműhelyben készülő tárgyakra, még többen a rendezvényen részt vevő kovácsok kiállított alkotásaira – de legtöbben a harangöntés folyamatára.

  • Kovácsok a főtéren. Albert Levente felvétele
    Kovácsok a főtéren. Albert Levente felvétele

Vasverők – szólította meg a rendezvény megnyitóján Tamás Sándor a kovácsokat, mert hiszen így hívták régen a szakmát. Kovászna Megye Tanácsának elnöke rövid beszédében kiemelte, Háromszék nem csupán gazdag néprajzi hagyományokat és kulturális értékeket őrző térség, hanem élen jár értékeink számbavételében, azok közkinccsé tételében. E számbavétel kiindulópontja egy olyan terv kidolgozásának és megvalósításának, amely a hagyományos népi mesterségek fennmaradását célozza meg, és e folyamat része a kovácstalálkozó is, mondta, kiemelten megköszönve a rendezvény létrehozását Nagy György kovácsmesternek, a folytatáshoz a felpártolást Sepsiszentgyörgy szabad királyi városnak.

A továbbiakban Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser méltatta a kovácstalálkozót, mely immár második alkalommal kerülhetett ki a helyi közösség össze­kovácsolójának szánt főtérre, majd Nagy György foglalta össze a találkozó lényegét: a tiszta szakmához való ragaszkodást, a kiszoruló kovácsmesterségben rejlő művészet megmutatását.

István Ildikó és barátai koncertje adta meg a délután hangulatát, a látványműhelyben sorra izzott fel a parázs a hat országból érkezett kovácsmesterek tűzhelyein, hamarosan kalapácsolás hangja töltötte be a teret. És jól megfért egymás mellett a hagyományos termékek vására és a kovácstalálkozó, a Korzón felállított sátrak árusaitól különösen a férfiembereket vonzotta el a főtér felső részén található látványműhely. Ahol pattogott a szikra, hajlott és idomult a vas, és közben a kohóban olvadt az érc, mígnem egyszer a fiatal harangöntő mester, Slíz Robert azt mondta: most már alkalmas az öntésre. A vörösen izzó, folyékony harangmassza pedig kamerák kereszttüzében belecsorgott az agyagformába, melyet majd ma délután levernek róla, láthatóvá téve a Református Kollégium leendő harangját. A harangöntés után aztán még felizzott néhány tűzhelyen a szén, de mintha a kovácsmesterek ekkorra már elfáradtak volna, egyre kevesebben vették kézbe a kalapácsot – talán a mai bemutatókra készültek már lélekben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2230
szavazógép
2019-09-07: Közélet - Nagy B. Sándor:

Indul az új színházi évad

Bocsárdi László, Radu Afrim, Botos Bálint, Hegymegi Máté rendezők újra dolgoznak a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával, ezenkívül a színészek önállóan is készítenek új produkciókat, és meghívott előadások is várják a közönséget a most induló 71. évadban, melyről Bocsárdi László igazgatóval beszélgettünk.
2019-09-07: Közélet - Iochom István:

Tízéves a Zöld Nap Egyesület

A Zöld Nap Egyesület csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében mintegy hetven egykori és jelenlegi önkéntes, valamint támogató, kül- és belföldi partner jelenlétében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A nem mindennapos eseményen a civil szervezet görögországi, magyarországi és örményországi partnerei is képviseltették magukat. Azért választották a jubileum megünneplésére ezt a helyszínt, mert 2009-ben itt mutatkozott be az akkor frissen bejegyzett egyesület.