Tízéves a Zöld Nap Egyesület

2019. szeptember 7., szombat, Közélet

A Zöld Nap Egyesület csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében mintegy hetven egykori és jelenlegi önkéntes, valamint támogató, kül- és belföldi partner jelenlétében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A nem mindennapos eseményen a civil szervezet görögországi, magyarországi és örményországi partnerei is képviseltették magukat. Azért választották a jubileum megünneplésére ezt a helyszínt, mert 2009-ben itt mutatkozott be az akkor frissen bejegyzett egyesület.

  • Ráduly Attila vetített képes előadása az egyesület tíz évéről. Virág István felvétele
    Ráduly Attila vetített képes előadása az egyesület tíz évéről. Virág István felvétele

A születésnapi eseményen Ráduly Attila egyesületi elnök vetített képes előadás keretében mutatta be az egyesület tíz évének legfontosabb eseményeit, az érdeklődők betekintést nyerhettek az egyesület munkájába, tevékenységeibe, megismerhették eddigi eredményeiket és céljaikat.

2009 nyarán a Zöld Nap Egyesület azért jött létre, hogy tudatosítsa a háromszéki társadalomban, hogy az ökológiai és a társadalmi problémák kölcsönhatásban állnak egymással. Tevékenységeik között szerepelnek állandó jellegűek (Zöld Nap Suli), rendszeres programok (Mozgó délutánok, a béke napja, asztalitenisz-bajnokságok), egész napos rendezvények (24 órás szaladás), zöldút építése (Nemere Útja), táborok szervezése (Természet – az élet forrása, kerékpáros ifjúsági tábor, Gondolkodj zölden, táborozz velünk!), valamint állandó szolgáltatások (levelezési listák működtetése, segítő programok) és rendkívüli akciók is. Az egyesület alapembereinek hetvenkét százaléka ma is aktív tag, a lemorzsolódási arány alacsony volt – tudhatták meg a jelenlevők az egyesületi elnök beszámolójából.

A születésnapon bemutatták az egyesület első, házigazdaként lebonyolított nemzetközi ifjúsági cseréjét, a Re-style-t is, amelyre októberben kerül sor.

A jubileumi eseményen Varga Andrea és Bagyinka Ágota mellett „zöld” gondolatokkal tűzdelt zenés összeállítással köszöntötték a jubiláló civil szervezetet a Bod Péter Tanítóképző és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulói. Az egyesület vezetői a jelenlevőket a Szántó család által erre az alkalomra készített mézes pogácsával ajándékozták meg. Meglepetésként az eseményen jelen levő Bakk-Vitális Mária Kinga, a New Fashion és Zarah Moden cég vezérigazgatója háromezer lej értékű pénzutalvánnyal, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete pedig egy festett tányérral ajándékozta meg az egyesületet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2019-09-07: Közélet - Váry O. Péter:

Vasverők Sepsiszentgyörgyön

Üllő, izzó vas, kalapács. Olvadó érc, agyagforma, öntés. Nagy felütéssel kezdődött a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, tegnap már sokan voltak kíváncsiak a látványműhelyben készülő tárgyakra, még többen a rendezvényen részt vevő kovácsok kiállított alkotásaira – de legtöbben a harangöntés folyamatára.
2019-09-07: Közélet - :

Véget ért a pedagógusok drámatábora

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen szervezte meg azt a színházi és önismereti tábort, amely negyedik állomása volt az egy éve tartó, csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett képzésnek. Az augusztus 27–31. között a zabolai Csipkésben zajló tábornak összesen 18 résztvevője volt Nagykárolyból, Kolozsvárról, Balánbányáról, Csernátonból, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről.