Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kelemen Hunor: Marosvásárhely magyar alpolgármestere Dorin Floreát képviseli

2019. szeptember 7., szombat, Belföld

Makkai Gergely, Marosvásárhely magyar alpolgármestere immár nem az RMDSZ politikusa, hanem Dorin Florea polgármester helyettese – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség marosvásárhelyi helyzetét értékelve. Makkai Gergelytől tavaly októberben vonta meg a bizalmat az RMDSZ Maros megyei szervezete, mely lemondásra szólította fel az alpolgármestert, aki ennek nem tett eleget.

  • Makkai Gergely. Fotó: Székelyhon
    Makkai Gergely. Fotó: Székelyhon

Kelemen Hunor hozzátette: a román törvények szerint Makkai Gergely csak akkor veszítené el a mandátumát, ha lemondana vagy az RMDSZ kizárná a tagjai sorából. Az RMDSZ viszont általában próbálja elkerülni a kizárást, mert az bíróságra is kerülhet, és „nem akarjuk a bíróság előtt kiröhögtetni magunkat” – fogalmazott az elnök. Kelemen Hunor azt is megjegyezte, a bizalom megvonásakor Makkai Gergely azt közölte, hogy fellebbez a határozat ellen a Szövetségi Képviselők Tanácsánál (SZKT). Ezt azonban nem tette meg, ezért az SZKT nem vitatta meg az ügyét.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala Makkai Gergely alpolgármester jóváhagyásával szervezte meg azt a tájékoztató kampányt, amelynek keretében az elmúlt hetekben a város polgárai levelet kaptak Dorin Florea polgármestertől és az utódjául kiszemelt Claudiu Maior tanácsadótól. E levélben Florea és Maior az RMDSZ önkormányzati frakcióját okolja a polgármesteri hivatal sikertelenségéért. A hivatal további százezer lejt igényelt a tájékoztató kampány folytatására, de ezt immár sem Makkai, sem a képviselő-testület nem hagyta jóvá. Válaszul a polgármester lemondta a marosvásárhelyi küldöttség részvételét egy magyarországi testvértelepülés, Zalaegerszeg hagyományos nemzetközi vadpörkölt- és vadászfesztiválján.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, amikor a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnereivé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket.

Az alpolgármestertől azt követően vonta meg az RMDSZ a politikai bizalmat, hogy a politikus annak ellenére elutazott egy dél-koreai egyhetes világbéke-konferenciára, hogy a szövetség korábban felszólította, ne tegye. A közpénzből fizetett, de kirándulásnak tekintett utazás általános felháborodást váltott ki Marosvásárhelyen. Az alpolgármester később visszafizette az utazása költségeit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-07: Jegyzet - László Zsuzsa:

Hegyi napló (Kármentő)

Elkezdtem a visszaszámlálást. Még pár nap, és megint ki kell lépnem egy időre ebből a varázslatból. Itt, ahol vagyok, igazából nem történik semmi. Zúg a patak, van tücsök, bogár, mókus, madár, szöcske, minden. Medve is, de eddig még elkerült, én meg nem megyek vele szembe, szóval megvagyunk. Minden évben hozzám szegődik valahonnan egy kutya is erre a pár hétre, jön velem mindenhová, éjjel hűségesen ugat.
2019-09-07: Belföld - :

Újraválasztották Dan Barnát

Újraválasztották Dan Barnát a Mentsétek meg Romániát Szövetség élére a párt szeptember 1–5-e között lezajlott belső tisztújításán. Az alakulat belső választási folyamata során 9314 párttag szavazott, Dan Barna a voksok 65,75 százalékát kapta meg, azaz 6097-en szavaztak rá.