Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 9., hétfő, Mi, hol, mikor?

Tanévkezdő istentisztelet pedagógusoknak
Ma 14 órától tartják a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletét a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. A rendezvényen jelen lesznek a négy történelmi magyar egyház, az országos és megyei RMPSZ, a városvezetés és a tanfelügyelőség képviselői. Fellép a Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán vezényletével, az evangélikus templom gyerekkórusa, karvezető: Domokos Zsuzsanna tanítónő, verset mond Incze Melinda magyartanár. Az eseményre elvárják az aktív és nyugdíjas pedagógusokat, lelkészeket, iskolai alkalmazottakat.

Kaphatók a jegyek a pulzArt7-re
A hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztivál előadásaira szóló jegyek megvásárolhatóak a sepsiszentgyörgyi városi kulturális szervezőirodában és a biletmaster.ro webáruházban.
A négynapos, szeptember 19–22. között rendezett esemény kínálata igyekszik lefedni a művészeti ágak nagy részét oly módon, hogy a meghirdetett programpontok illeszkedjenek az ez évi Diákok éve koncep­cióba is. Az érdeklődők számíthatnak koncertekre, színházi előadásokra, bábelőadásra, kiállításokra, irodalmi programokra, filmvetítésre és műhelymunkákra egyaránt.
Nyolc programpontra lehet belépőt váltani a városi kulturális szervezőirodában, a jegyek ára 10 és 30 lej között mozog. A diákok és nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményben részesülnek, viszont a kedvezményes jegyek kiváltása csak személyesen, diákigazolvány vagy nyugdíjszelvény felmutatásával lehetséges a hétfőtől csütörtökig 9–16, péntekenként 9–13 óráig nyitva tartó kulturális szervezőirodában.

Előadás a plasztikai sebészetről
A plasztikai sebészet olyan szakterület, amely a funkció és a forma harmóniájának elérésére törekszik. A rekonstrukciós ága főként a betegség- vagy baleseti traumás sérülésekre fókuszál, míg az esztétikai ága a test karaktervonásait alakítja át. Erről a témáról tart előadást dr. Jankó Botond, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház plasztikai sebésze szeptember 12-én, csütörtökön 18 órától sepsiszentgyörgyön a Máltai Szeretetszolgálat új előadó­termében, az 1918. december 1. úti 18-as tömbház O lépcsőházának földszintjén (bejárat a jelzőlámpáknál levő Clinica Sante mellett, a Nemlátók Szövetségénél).

9. Brassói Magyar Napok
Idén szeptember 8–15. között tartják a Brassói Magyar Napokat. A mai program: 19 órától a Redut Kulturális Központban A vásárhelyi híres promenádon – vásárhelyi néptáncosok, nótaénekesek zenés-táncos operettgálája; 19 órától a Kuxa Stúdióban (Coresi Business Park) Diéta a jó alakért – főzőműhely Kovács Emesével (a helyek száma korlátozott, jelentkezni a 0746 223 068-as telefonszámon lehet).
Kedden: 10 órától az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében mesés-zenés hangszerbemutató Szabó Enikő színművésszel, Ádám Rebeka és Varga Nándor zenepedagógusokkal; 11 órától az iskola tornatermében Kangatréning (nyílt óra) – szülés utáni regeneráló torna Mártis Noémivel; 17 órától a Patria stúdiótermében Dósa Zoltán pszichológus, prózaíró Korai megomlás című kötetének bemutatója; a Coresi szabadidő- és bevásárlóközpont Cinema One mozijában Magyar mozinap: 18 órától A Pál utcai fiúk, 20 órától Valami Amerika 3.; 19 órától a Patria nagytermében Snaps Vocal-Band – Swinging Snaps (szvingkoncert).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 16.45-től Kalandok a természetben – amerikai animációs családi kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Rossz versek – magyar vígjáték, dráma, román felirattal; 18.45-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, román felirattal; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 21 órától Jó srácok – amerikai vígjáték, magyarul beszélő. Szerdán: 16.15-től Csodapark – amerikai animációs film, magyarul beszélő; 16.30-tól Az oroszlánkirály – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 18 órától Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, román felirattal; 18.45-től Jó srácok – amerikai vígjáték, román felirattal; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 21 órától Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő. Csütörtökön: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 16.45-től Kalandok a természetben – amerikai animációs családi kalandfilm, románul beszélő, 18.30-tól Raoul Taburin – francia–belga vígjáték, román felirattal; 18.45-től Pompon Klub – angol vígjáték, magyarul beszélő; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 21 órától Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, magyarul beszélő.

Rádió
MÁRIA RÁDIÓ. A sepsiszentgyörgyi stúdió mai élő adásai: 14.45-től és 17 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 15 órától irgalmasság-rózsafüzér; 15.20-tól zenés köszöntő; 15.55-től és 19.30-tól műsorismertető; 17.15-től örvendetes rózsafüzér; 18 órától szentmise Szentjobbról; 18.50-től a hét plébániája; 19 órától Úrangyala; 19.35-től esti mese; 19.40-től zsolozsma – esti dicséret; 19 órától szentmise Szaniszlóról; 19.50-től A hét plébániája; 21.15-től a béke rózsafüzére; 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

Képernyő
BRASSAÏ MAGYAR ADÁS az RTT-n ma 8, kedden 22 órától: Események-rendezvények. Az új tanév küszöbén: Antal Annamária igazgató. Kangatréning – Mártis Noémi. In memoriam: Brassaï Halász Gyula (1899–1984).
RTV1. Ma 15.10-től: Mindig énekeltem – Györfi Erzsébet, a Barozda együttes énekese, az erdélyi táncházasok Erzsikéje. * Az Erdélyben bóklászva sorozat negyedik részében Nagyajtai Cserei Mihály kalauzolásával keresték fel egy zaklatott korszak eseményeinek helyszíneit. Diadalmas csaták, váratlan vereségek, a föld népe számára pusztítás és sok szenvedés – pedig mindössze az történt, hogy Erdély átkerült a török érdekszférájából az osztrák császár uralma alá.

Röviden
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Dobollón és Olaszteleken, kedden Nagybaconban a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
KÖNYVTÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szeptember 10-től – az olvasóterem kivételével – visszatér a szokásos nyitvatartási rendjéhez. Az olvasóterem szeptember 10. – december 9. között leltározás miatt zárva tart. A felnőtt-, illetve a gyermek-kölcsönzőrészleg kedden 8–19, szerdától péntekig 9–19, szombaton 9–13 óráig tart nyitva. A Sport utcai fiókkönyvtár változatlanul kedden és csütörtökön 12–19, szerdán és pénteken 9–15, a hónap első, illetve harmadik szombatján 9–13 óráig várja az olvasókat. A leltározási időszak alatt az olvasóteremből rövid időre kiadott könyveket a kölcsönzőrészlegen lehet visszaadni.
MIKÓS VÉNDIÁKOK. A Székely Mikó Kollégium Véndiákjainak Társasága szeptember 11-én, szerdán 18 órától a Székely Mikó Kollégiumban a májusi és júniusi megbeszélések folytatásaként újabb megbeszélést hirdet meg, amelyre a 2010 előtt érettségizett évfolyamok véndiákjait várja el. A találkozás célja a Társaság felújítása, illetve az őszi mikós rendezvényekbe való bekapcsolódás. Minden érdeklődőt várnak.
AUTÓKULCSOT találtak Sepsiszentgyörgyön a Gödri Ferenc utcában. Érdeklődni a szerkesztőségben lehet hétköznapokon 9–15 óráig.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utca 5. szám alatti Medicom (telefon: 0267 352 659 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1227
szavazógép
2019-09-07: Világfigyelő - :

Jóváhagyták a megállapodás nélküli kilépést tiltó törvényt (Brexit)

A várakozásoknak megfelelően a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza jóváhagyta tegnap annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvileg lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.
2019-09-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kézdi­szentléleki születésű
RÉZ KLÁRA
életének 70. évében eltávozott szerettei köréből.
2019. szeptember 10-én 13 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban tartandó gyászmisén búcsúzunk Tőle.
A koszorúmegváltást a katolikus egyház javára ajánljuk fel.
A gyászoló család
1278