Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BrexitJóváhagyták a megállapodás nélküli kilépést tiltó törvényt

2019. szeptember 7., szombat, Világfigyelő

A várakozásoknak megfelelően a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza jóváhagyta tegnap annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvileg lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

  • A Lordok Háza
    A Lordok Háza

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett indítványt szerda éjjel fogadta el 327–299 arányban az alsóház, komoly vereséget mérve a kezdeményezést hevesen ellenző Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnökre. Az alsóházi jóváhagyás után a jogszabály azonnal a Lordok Háza elé került további vitára.

Előzetesen egyértelmű jelek utaltak arra, hogy a rendezetlen brexit tilalmáról szóló törvény tárgyalását a Lordok Házának brexitpárti tagjai megpróbálják addig húzni, amíg végül nem marad idő a végleges változat kihirdetésére. A felsőházban ugyanis száznál több módosító indítványt nyújtottak be a törvényhez, és ezekről egyenként szavazni kellett volna, majd az alsóházban is dönteni kellett volna a felső kamarában elfogadott módosítások sorsáról. Ez azért kérdőjelezte volna meg a törvény életbe léptetését, mert Johnson már korábban bejelentette, hogy a jövő héttől felfüggeszti a jelenlegi parlamenti ülésszakot, és októberben új kormányprogram meghirdetésével új törvényhozási időszak kezdődik.

Csütörtökön azonban egyezség jött létre arról, hogy a Lordok Háza nem alkalmazza az időhúzó taktikát, és pénteken kora este a felső kamara jóvá is hagyta a rendezetlen brexit tilalmáról szóló jogszabályt. Ennek alapján II. Erzsébet királynő további törvényhozási tárgyalási fordulók nélkül kihirdeti a törvényt, amely így hatályba lép.

A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenlegi helyzet alapján október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A kilépés további – immár harmadik – halasztásának jóváhagyásához az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.

Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmény között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását, és a hét elején kilátásba helyezte, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi, ha a parlament megszavazza a megállapodás nélküli brexit tilalmáról szóló indítványt. A kormányfő ezt már szerda éjjel, közvetlenül a tervezet alsóházi elfogadása után meg is tette, október 15-ét javasolva a választások időpontjaként. Johnson szerint ugyanis a Munkáspárt törvényjavaslatának elfogadása után lehetetlenné vált a további érdemi tárgyalás az EU-val a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról.

A parlament mandátumának hosszát öt évben rögzítő, 2011-ben kelt brit törvény értelmében a következő választás 2022-ben lenne esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához kétharmados támogatásra – a jelenlegi létszám alapján 434 voksra – lett volna szükség az alsóházban, ám csak 298-an szavaztak Johnson kezdeményezésére. Az ellenzék egységesen és következetesen hangoztatott álláspontja szerint ugyanis nem elfogadható az előrehozott választások kiírása mindaddig, amíg a rendezetlen brexit lehetősége végleg le nem kerül a napirendről.

Az ellenzéki pártok pénteken hivatalosan is egyezségre jutottak arról, hogy nem fogják támogatni az előrehozott választások kiírását az Európai Unió október 17-én kezdődő csúcstalálkozója előtti időpontra.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 675
szavazógép
2019-09-07: Belföld - :

Újraválasztották Dan Barnát

Újraválasztották Dan Barnát a Mentsétek meg Romániát Szövetség élére a párt szeptember 1–5-e között lezajlott belső tisztújításán. Az alakulat belső választási folyamata során 9314 párttag szavazott, Dan Barna a voksok 65,75 százalékát kapta meg, azaz 6097-en szavaztak rá.
2019-09-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tanévkezdő istentisztelet pedagógusoknak
Ma 14 órától tartják a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletét a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. A rendezvényen jelen lesznek a négy történelmi magyar egyház, az országos és megyei RMPSZ, a városvezetés és a tanfelügyelőség képviselői. Fellép a Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán vezényletével, az evangélikus templom gyerekkórusa, karvezető: Domokos Zsuzsanna tanítónő, verset mond Incze Melinda magyartanár. Az eseményre elvárják az aktív és nyugdíjas pedagógusokat, lelkészeket, iskolai alkalmazottakat.