Sikeres kovásznai városnapok

2019. szeptember 9., hétfő, Közélet

Jókedv, szórakozás, kulturális élmények, eszem-iszom, vetélkedés, versengés, régi ismerősök találkozása, új barátságok kötése – valahogy így lehetne összességében jellemezni a tegnap zárult Kovásznai Napok rendezvénysorozatot. Négy napig zajlott a fürdőváros legnagyobb közösségi eseménye, a szervezők arra törekedtek, hogy mindenki megkaphassa a magának való programot, szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget. Nem volt könnyű dolog, tekintettel Kovászna kulturális, nemzetiségi és nem utolsósorban korbéli sokszínűségére – erről a kihívásról Gyerő József polgármester is szólt a városnapok hivatalos megnyitóján.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az események sora csütörtök este megindult a Kovásznai Művelődési Központban tartott, La belle musique française című városnapi nyitókoncerttel.

Péntektől már igazi vásári hangulat uralkodott a központban. A Kovászna-patak hídjának két oldalán kaptak helyet a lacikonyhák, ételt-italt kínáló árusok. A református templom felé vezető úton a zsibárusok állították fel sátraikat, a Pokolsár felé a gyerekeknek szánt szórakozási lehetőségek sorakoztak, ugyancsak a kicsiket várták a rendőrséggel szembeni parkolóban is.

A központi parkban az autentikus, népi iparművészethez kötődő kézművesek kaptak helyet, igazi értéket képviselő portékával várva a látogatókat.

A nagyszínpadot a megszokott módon a központi parkoló felső sarkában állították fel. A térre szükség volt, a fellépőknek népes közönséget sikerült megmozgatniuk, a hűvös idő ellenére a késő éjszakákig folytatódtak a bulik.


Ifjúsági programok

A fiatalok – de nem csak – számára a Piliske utcai Papkertben állítottak fel külön színpadot Kult-űr néven. Ezt az állandó programot a kovásznai ifjak szervezete, a FIKOSZ rendezte. A Kult-űr tavaly került be a városnapok programjába, az ötlet egy nagyobb közösségtől, csapattól származott. Nem csak a fiatalok számára akartak újdonságot hozni, a középkorúak, sőt, az idősek korosztályát is megcélozták az előadásokkal, koncertekkel – mondta el érdeklődésünkre Sinka Norbert egyesületi elnök. Tavalyhoz képest nagyot dobbantottak, új helyszínre költözött a rendezvény, de sikerült elhozniuk jeles fellépőket, lemezlovasokat is. Jövőre tovább akarnak lépni, még nagyobb szeletet kívánnak a tortából, nagyobb színpaddal s egy igazán jeles magyarországi és hazai fellépővel.

 

 

A Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad idén tizedszer jelentkezett élő szoborparkkal Molnár János rendezésében. Az idei jelenetek a természetrongálás (beleértve a képmutató természetvédőket is), a szeretet, szépség, a bulizás időbeli változásának témaköreit boncolgatták, sokrétű jelzést kívánva adni a világnak, mintegy rámutatva az emberi lét helyes útjára.

A produkcióban tizenhárom diák vett részt. Felkészülésük egy hétig tartott. Fizikailag is megterhelő szoborként 15 percen át mozdulatlanul állni, de a legnagyobb kihívást a nézők felől érkező provokációk jelentik. Mindent megtesznek, hogy mozdulásra bírják a szobrokat, és ebben a törekvésben élen járnak a Diákszínpad régi tagjai, akik igazi próbára teszik ifjabb követőiket. Ezért a belső tartás megőrzése sokkal nagyobb erőfeszítés, mint a fizikai megpróbáltatás, így az esemény rendkívül jó tréning a színészeknek – mondta a rendező.


A Duna-delta világa

Érdekes fotókiállítás volt látható a művelődési ház kiállítótermében, ahol Mikola Zoltán fotóművész A Duna-delta világa című képgyűjteményét csodálhatták meg a látogatók. Négy évvel ezelőtt kezdett fotózni a Duna-deltában, azonnal beleszeretett a környezetbe, azóta többször visszatért az ottani csodálatos természetbe, idén egy profi fotósokból álló csapat tagjaként is. Összességében mintegy hónapos fotózás eredményeként jöhetett létre a tárlat – mondta el érdeklődésünkre a természetfotós. Hozzá kell szokni a deltai fotózáshoz. Első sorban a technikának kell megfelelőnek lennie, de kihívást jelent a mozgó célpontok fényképezése, a csónak kilengése is például. Épp ezért nem tudott állványról fényképezni, kézből tartott géppel örökítette meg a jeleneteket – osztotta meg tapasztalatát Mikola Zoltán.
 

Főzőverseny

Mint minden évben, a városnapok főzőversenye idén is nagy érdeklődésnek és sikernek örvendett. 12. alkalommal szervezték meg, szokás szerint a városháza, az Asimcov és a Szabadtűzi Lovagrend együttműködésével. Környékbeli csapatok neveztek, de ott volt a pápai tűzoltók csapata is, így a verseny nemzetközi jelleggel is bírt – tudtuk meg Könczei Csabától, a zsűri elnökétől. Minden csapat reményteljes főztökön dolgozott, ám a korábbi évekhez képest több volt a levesféle, de szilvás gombóc, töltött káposzta is terítékre került – mondta a Szabadtűzi Lovagrend étekbírája.

 


A Katrosa Vadászegyesület csapata vaddisznópörkölt készítésén szorgoskodott. A szakácskötényt öltő erdőjárókat arról faggattuk, hol lőtték a vaddisznót. Hát oldalba’ – jött a vicces válasz, s már folytatták is: lényegében beleszöktették az üstbe. Igaz, kétszer kudarccal jártak, de harmadik alkalommal az üstben pihent meg a süldő. Egyhangúlag mondták: nincs „kanyar” a vaddisznópörköltjükben, hagyományosan készítik, egy kis vörösborral.

Kovászna egyik jeles főzőcsapata a Lányos asszonyok, most replikaként megalakult a Legényes férfiak szakácsegyüttese is. Ők babgulyást főztek csülökkel és kolbásszal, legényes módon, kellő pikantériával. Összedolgoztak a Szabad FűSzerÉszekkel, akik parasztcsorbát készítettek gazdagon, sovány disznóhússal, sok zöldséggel – tudtuk meg Thiesz Jánostól.

A zsűri a higiénia, öltözék, terítési mód, tálalás, hagyományőrzés szempontjai alapján tételenként legtöbb 10–10 pontot ítélhetett oda, az étkek ízét 50 pontos skálán értékelték, így maximum 100 pontot szerezhetett egy-egy csapat. A zsűri döntése alapján nem ítéltek oda I., II. vagy III. díjat, minden csapat a legkiemelkedőbb teljesítményéért kapott részvételi oklevelet vagy a város egykori neves polgárairól elnevezett díjat. A verseny különdíját a pápai tűzoltók szakácsai érdemelték ki.


Tündérvár

A főzőverseny szomszédságában, a Sétatéren állították fel a Tündérvárat, ahol családok, gyerekek kaphatták meg a számukra érdekes kézműves-foglalkozást, szórakozást, vetélkedőt. A városháza felkérésére a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete vállalta ennek az állandó programnak a lebonyolítását. Péntek délelőtt beszéltünk a vezetővel, akkor több mint ötvenen voltak a Tündérvárban, de elmondása szerint több mint száz család látogatására számítottak. Arra törekednek, hogy főleg családoknak, gyerekeknek biztosítsanak hasznos időtöltést, alkalmat adjanak az együttlétre, a közös élményszerzésre, a kicsikben erősítsék a közösségi életforma iránti érdeklődést – mondta el érdeklődésünkre dr. Fülöp Csaba egyesületi elnök.

A korábbi Tündérvárakban már megszokott lehetőségek mellett idén újdonság volt a babakörhinta, de a piculákkal megfizethető fekete fesztiváltaxi – értsd: egy gumikerekű talicska – szolgáltatásait is igénybe vehették a sietősök. Lehetőség volt fényképes hűtőmágnesek készítésére is – családok, barátok örökíthették meg így a Tündérvárban szerzett élményeiket.


Aranylakodalmasok

A művelődési ház Ignácz Rózsa Termében került sor a több évtizedes házasságukat idén ünneplő párok köszöntésére. A kovásznai közösség, városvezetés nevében Gyerő József polgármester köszöntötte a jubiláló párokat, hosszú, boldog életet kívánva, és azt is, hogy még sok-sok éven keresztül legyenek egymás segítő, szerető társai, ugyanakkor a város aktív tagjai.

 

50. házassági évfordulójuk alkalmából 15 házaspárt köszöntöttek, két házaspárt a 60., míg egyet a 65. házassági évforduló alkalmából. A legidősebb házastárs a 96. életévét taposó Gheorghe Cojocar.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2019-09-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kézdi­szentléleki születésű
RÉZ KLÁRA
életének 70. évében eltávozott szerettei köréből.
2019. szeptember 10-én 13 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban tartandó gyászmisén búcsúzunk Tőle.
A koszorúmegváltást a katolikus egyház javára ajánljuk fel.
A gyászoló család
1278
2019-09-09: Közélet - :

Gondokban most sincs hiány (Megszólal az iskolacsengő)

Háromszéken 309 tanintézményben csengetnek be ma több mint harminckétezer óvodás és iskolás, valamint közel 2800 pedagógus számára. Újdonság, hogy idén nem tartanak megyei próbavizsgát a nyolcadikosoknak és próbaérettségit a végzősöknek, az első félév pedig már decemberben véget ér.