Megszólal az iskolacsengőGondokban most sincs hiány

2019. szeptember 9., hétfő, Közélet

Háromszéken 309 tanintézményben csengetnek be ma több mint harminckétezer óvodás és iskolás, valamint közel 2800 pedagógus számára. Újdonság, hogy idén nem tartanak megyei próbavizsgát a nyolcadikosoknak és próbaérettségit a végzősöknek, az első félév pedig már decemberben véget ér.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Évek óta a legnagyobb gond tanévkezdéskor a tankönyvhiány, ez idén sincs másképp. Elmaradások vannak majdnem minden évfolyamon, de a hetedikeseknél a legnagyobb az űr, itt a magyar tagozat számára csak a magyar nyelv és irodalom, a magyar kisebbség történelme és hagyományai, valamint a katolikus vallás tankönyve készült el a sajátos tankönyvek közül. A román nyelv és irodalom tankönyvre benyújtott pályázatokat az Országos Értékelési és Vizsgaközpont nem fogadta el, a kiadók fellebbeztek, nem tudni, mikorra és milyen minőségű kiadványra lehet számítani. Román szakos tanárok szerint a késés hátrányt jelent, különösen amiatt, hogy az idei hetedikesek az elsők, akik sajátos tanterv és tankönyv szerint tanulnak, a múlt évi tankönyveket nem tudják használni, és a 2020/2021-es tanévben szintén ők lesznek az elsők, akik megkülönböztetett tételeket kapnak románból az egységes felmérőn.

Bár az országos átlagnál jobb a háromszéki óvoda- és iskolaépületek helyzete, még mindig vannak tanintézetek iható víz nélkül, kerti vécékkel, rendezetlen udvarokkal, ezek egy részében folyamatban a hiányosságok pótlása, mások országos felújítási programokban szerepelnek, és amikor sorra kerülnek, elvégzik a szükséges korszerűsítési munkálatokat.

A megyei tanfelügyelőség adatai szerint 1985 kiscsoportos kezd a háromszéki óvodákban, 2036 előkészítős lépi át először az iskola kapuját, 2172 ötödikes számára lesz újdonság, hogy minden tantárgyat más tanár tanít. A megye középiskoláiban negyvennégy IX. osztályban 1170 tanuló számára csengetnek be, a szakiskolákban pedig a tervezett huszonnyolc osztály helyett csak huszonegy kilencedik indul 549 diákkal.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-09-09: Közélet - Bokor Gábor:

Sikeres kovásznai városnapok

Jókedv, szórakozás, kulturális élmények, eszem-iszom, vetélkedés, versengés, régi ismerősök találkozása, új barátságok kötése – valahogy így lehetne összességében jellemezni a tegnap zárult Kovásznai Napok rendezvénysorozatot. Négy napig zajlott a fürdőváros legnagyobb közösségi eseménye, a szervezők arra törekedtek, hogy mindenki megkaphassa a magának való programot, szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget. Nem volt könnyű dolog, tekintettel Kovászna kulturális, nemzetiségi és nem utolsósorban korbéli sokszínűségére – erről a kihívásról Gyerő József polgármester is szólt a városnapok hivatalos megnyitóján.
2019-09-09: Közélet - Fekete Réka:

Hencidától Bonchidáig (XIII. Erdélyi néptánc antológia)

Igaz, hogy hencidai táncokat nem láttunk a XIII. Erdélyi Néptánc Antológia szombati sepsiszentgyörgyi gáláján, de a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes jóvoltából bonchidai figurákat igen, a többi fellépő társulat pedig Erdély különböző hagyományőrző vidékeire kalauzolta a Tamási Áron Színházban tartott műsor közönségét.