Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Őszi ifjúsági napok Árkoson

2019. szeptember 9., hétfő, Közélet

Első alkalommal tartotta meg az Őszi ifjúsági napokat az Árkosi Ifjúsági Szervezet (ÁRISZ), az eseményre a szombati faluünnep előtt került sor. A rendezvény programjáról és az ÁRISZ eddigi tevékenységéről Ürmösi-Incze Hunort, a szervezet elnökét és Vajna Ervin árkosi alpolgármestert kérdeztük.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Pénteken kora délután hangos zsivaj töltötte be az árkosi Végh Béniam Kultúrotthon udvarát, éppen számháborúztak a fiatalok, amikor kilátogattunk az Őszi ifjúsági napok helyszínére. Az elnök volt a játékmester, aki mikrofonon rendelkezett a játékszabályokról, irányította a fiatalok vetélkedését, miközben a háttérben gőzölgött a bogrács, és a másnapi faluünnep előkészületei is zajlottak. Elsőként Vajna Ervint kérdeztük az ÁRISZ-ról, ő többnyire a szervezésben szokott segíteni nekik. Mint mondta, több hasznos munkát is végeztek az árkosi fiatalok az elmúlt időszakban: játszóteret újítottak fel, falutakarítást szerveztek, egy leégett ház újjáépítésében segédkeztek, gyűjtöttek egy beteg kislány kórházi kezelésére… Az Őszi ifjúsági napok idén az Árkosi Napok előrendezvénye volt, ezért a fiatalok úgy rendezték be a terepet a kultúrotthon kertjében, hogy az a faluünnepnek is megfelelő legyen: sátrat állítottak, színpadot építettek, feldíszítették a kultúrotthont a szüreti bálra, ahol valamennyien csőszök voltak.

Játékmesteri teendői elvégzése után Ürmösi-Incze Hunor is nyilatkozott lapunknak, elsőként azt hangsúlyozva, hogy ezek a fiatalok már régóta együtt tevékenykednek, de nemcsak dolgoznak, hanem jókat buliznak is: több bált is szerveztek, túráztak, filmet néztek közösen, szurkoltak a helyi focicsapatnak, a lányok felszolgáltak a focimeccseken stb. Tavaly április környékén megkereste őket a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, és elmondta, hogy egy ilyen aktív csapat esetében hasznos lenne egyesületet alapítani, így pályázhatnának, és anyagi keretet is biztosíthatnának a tevékenységükhöz. Ürmösi-Incze Hunor a fiatalok egy részének tánctanáraként csak azért ment el az egyesület alakuló ülésére, hogy véleményével támogassa a szervezet létrejöttét, de meglepetésére megválasztották elnöknek.

„Szeretem ezeket a fiatalokat, ezért szívesen vállaltam a megbízatást” – mondta, majd elmesélte, a mostani rendezvény úgy valósult meg, hogy miután kivették a hivatalos okmányt az egyesület megalakulásáról, még aznap éjszaka meg kellett írniuk a pályázatot, mert másnap volt a leadási határidő. Már a legelső pályázatuk si­keres volt, és nagyon örül ennek az eseménynek, mert általa még jobban összekovácsolódik a csapat. Hangsúlyozta, hogy kiépült kapcsolatai révén az alpolgármester sokat segít nekik a különböző programok megszervezésében, hogy azért időzítették éppen erre az időszakra az ifjúsági napokat, mert a faluünnep biztonságot jelentett a rendezvény lebonyolításában. A tánchoz is köze van az ÁRISZ-nak – tette hozzá –, mert a fiatalok egy része tagja az általa vezetett tánccsoportnak, amely a falunapi programban is fellépett.

Az árkosi Őszi ifjúsági napok csapatépítő tevékenységei pénteken ebéd előtt és után is zajlottak, hat órától pedig feldíszítették a kultúrotthont a másnapi szüreti bálra. Este kilenckor a kovásznai Pince Band, utána az árkosi DJ Ernő szórakoztatta a nézőket, felkészítve őket a másnapi faluünnepre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1226
szavazógép
2019-09-09: Közélet - Iochom István:

Üzemel a műjégpálya

Péntek óta ismét üzemel a kézdivásárhelyi műjégpálya, a közönségkorcsolyázás is újraindult. A belépőjegyek ára változatlan maradt: gyermekeknek és nyugdíjasoknak (valamint a kisgyermekek kísérőinek) 5, felnőtteknek 10 lej.
2019-09-09: Közélet - :

Igazolni kell az iskolába járást (Árvasági segély)

Szeptember 25-ig kötelesek bemutatni a tanulmányuk folytatásáról szóló igazolást azok a 16. életévüket betöltött fiatalok, akik árvasági segélyben részesülnek. Az egyetemisták eddig az időpontig leadhatják saját felelősségre tett nyilatkozataikat, majd október 25-ig pótolhatják az egyetemről kiadott igazolást – tájékoztatott Köllő Piroska, a megyei nyugdíjpénztár szóvivője.