Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elkészült az ExoMars program marsjárója

2019. szeptember 9., hétfő, Autóvilág–Technika

Az Airbus cég stevenage-i gyárában elkészült az ExoMars program Rosalind Franklinről elnevezett marsjárója, és készen áll arra, hogy Franciaországba vigyék, ahol a vörös bolygóhoz hasonló körülmények között fogják tesztelni – jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA). A jármű összeszerelésének utolsó szakaszában helyezték el a marsjárón annak „szemeit”, azaz a nagy felbontású kamerákat, amelyek panoráma- és közeli képeket fognak készíteni a vörös bolygó talajáról.

Az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében száll le a Marson az új marsjáró, amely az élet nyomait fogja keresni a bolygón, és segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az ott lévő víz történetét. Gyűjteni és vizsgálni fog talajmintákat is.

A marsjárót a következő hónapokban az Airbus toulouse-i gyárában tesztelik, hogy megállapítsák, alkalmas-e a küldetés során tervezett műveletek elvégzésére, ellenáll-e a marsi környezet hatásainak. „Az ExoMars program fontos mérföldkövéhez értünk a Rosalind Franklin rover megépítésének befejezésével, amikor az összes tudományos eszköz a fedélzetére került” – idézte David Parkert, az ESA egyik igazgatóját az űrügynökség közleménye.

A következő hetekben a marsi körülményeket szimuláló kamrában vibrációs padokon tesztelik a hatkerekű járművet. Tudományos műszereinek a földinél jóval zordabb körülményeket kell kibírniuk, például a külső hőmérséklet mínusz 120 Celsius-fokra, vagy a belső hőmérséklet mínusz 60 Celsius-fokra való csökkenését. Képesnek kell lennie arra, hogy a Földön lévő légköri nyomás kevesebb mint egy századában dolgozzon szén-dioxidban nagyon gazdag légkörben.

Az európai Mars-misszió indítását 2020. július 26. és augusztus 13. között tervezik. A marsjárót egy orosz Proton-M rakéta fogja szállítani, a tervek szerint nyolc hónapos út után, 2021 márciusában érkezne a vörös bolygóra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1070
szavazógép
2019-09-09: Világfigyelő - :

Zavargások Hongkongban

Tízezrek vonultak Hongkongban az Egyesült Államok konzulátusához tegnap, hogy felszólítsák az amerikai kongresszust annak a javaslatnak az elfogadására, amely támogatást biztosíthatna a város demokratikus fejlődésében, valamint az emberi jogok védelmében.
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Az űrverseny a Hold erőforrásaiért is zajlik

Az ismét kibontakozó űrverseny része az Egyesült Államok űrparancsnokságának létrehozása, amit nemrég jelentettek be. A verseny a Holdon található erőforrások kiaknázásáért is zajlik – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője az M1 műsorában.