Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az űrverseny a Hold erőforrásaiért is zajlik

2019. szeptember 9., hétfő, Autóvilág–Technika

Az ismét kibontakozó űrverseny része az Egyesült Államok űrparancsnokságának létrehozása, amit nemrég jelentettek be. A verseny a Holdon található erőforrások kiaknázásáért is zajlik – mondta Pacher Tibor egyetemi tanár, a Puli Space Projekt vezetője az M1 műsorában.

A szakértő hozzátette, hogy az amerikai űrparancsnokság létrehozását, amelyet Trump elnök jelentett be, első körben saját berendezéseik, műholdjaik megvédése indokolta. „Nemrég Macron francia elnök is bejelentette, hogy országa űrhaderőt állítana fel, Európának is fel kell készülnie a kihívásokra. Közben India azt demonstrálta, hogy képes szétlőni egy műholdat, holott egy ilyen akció jelentős mennyiségű űrszemetet hoz létre, amelynek egyre növekvő mennyisége kiemelten veszélyeztet minden űrbéli tevékenységet” – szögezte le a szakértő.

Mint elhangzott, a Föld körül keringő műholdak évente 350 milliárd dolláros piacot jelentenek, és szeretnék, ha Magyarország is erősebben lenne jelen az űrkutatás területén. „A verseny a mélyűrben lévő erőforrások felhasználásáról is szól. Elsősorban a Hold van a fókuszban, az égitest vize, amely üzemanyagként szolgálhatna. A Holdon létrehozni tervezett üzemanyagtöltő állomások a Mars meghódítása felé nyithatják meg az utat” – fogalmazott Pacher Tibor. Hangsúlyozta, hogy kis országok is jelentős teljesítményre képesek, Magyarország kilenc éve dolgozik egy holdjárón.

„Sikerült összefogást teremteni a szakma hazai szereplői között, és képesek vagyunk viszonylag rövid határidőn belül megépíteni egy ilyen járművet, saját kommunikációval. Eddig három nemzet landolt sikeresen a Holdon, ha a magyar holdjáró amerikai segítséggel 2021 nyarán el tudna jutni a Holdra, benne lennénk az első tízben” – mondta a szakértő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Elkészült az ExoMars program marsjárója

Az Airbus cég stevenage-i gyárában elkészült az ExoMars program Rosalind Franklinről elnevezett marsjárója, és készen áll arra, hogy Franciaországba vigyék, ahol a vörös bolygóhoz hasonló körülmények között fogják tesztelni – jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA). A jármű összeszerelésének utolsó szakaszában helyezték el a marsjárón annak „szemeit”, azaz a nagy felbontású kamerákat, amelyek panoráma- és közeli képeket fognak készíteni a vörös bolygó talajáról.
2019-09-09: Autóvilág–Technika - :

Építik a Hubble űrteleszkóp utódját

Összeállították a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. A Northrop Grumman kaliforniai Rodendo Beach-en lévő üzemében a mérnökök sikeresen illesztették össze a teleszkóp két felét – közölte az amerikai űrkutatási hivatal augusztus végén. A következő lépés az elektronikus kapcsolat biztosítása, majd ezek tesztelése lesz.