Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aszály miatti szabályozások

2019. szeptember 10., kedd, Gazdakör

Az Európai Unió tagállamai több olyan támogatási intézkedést is elfogadtak, amelyekre az aszály miatt tett javaslatot az Európai Bizottság. Céljuk, hogy enyhítsék a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt bekövetkező pénzügyi nehézségeit, és javítsák az állatok számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.

A közelmúltban elfogadott támogatási intézkedések pénzügyi könnyítést jelentenek az európai mezőgazdasági termelőknek és mérsékelik a takarmányhiányt. Az augusztusi megállapodást követően ezt az intézkedéscsomagot hivatalosan szeptemberben fogadják el – írja a magro.hu.

A tagállamok egy bizottsági ülésen állapodtak meg arról, hogy magasabb előleg-igénybevételi lehetőséget, továbbá több kivételes eltérési lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági termelőknek a környezetkímélőbbé tételt szolgáló szabályoktól. Ezek az intézkedések abban segítik a termelőket, hogy elegendő takarmányt tudjanak biztosítani a haszonállataik számára. Az érintett mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika (KAP) keretében teljesített kifizetések nagyobb százalékát kaphatják meg a pénzforgalmuk javítása céljából.

Ez a következőket tartalmazza:
– a közvetlen kifizetéseiknek akár 70 százalékához már október közepéig hozzájutnak
– a vidékfejlesztési kifizetéseik 85 százalékát is megkaphatják, amint hivatalosan elfogadják az intézkedéscsomagot.
A takarmányok hozzáférhetőségének javítására bizonyos szabályoktól való eltéréseket is engedélyeznek majd. Ez az alábbiakat foglalja magában:
– a parlagon hagyott földterületek önálló növénykultúrának vagy ökológiai jelentőségű területnek minősülhetnek, annak ellenére, hogy az állatok legeltetése vagy a betakarítás megtörtént
– köztes kultúrának tiszta kultúra is vethető, ha azt valóban legeltetésre vagy takarmánytermelésre szánják
– a köztes kultúrák esetében alkalmazott nyolchetes minimális állományban tartási időszak lerövidíthető annak érdekében, hogy a szántóföldi termelők az őszi vetésű növényeket minél hamarabb elvethessék. (BG)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1066
szavazógép
2019-09-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Székely gazdák a Bábolnai Gazdanapokon

Az elmúlt héten, szeptember 5–8. között zajlott a magyarországi Bábolnán a Bábolnai Gazdanapok rendezvénysorozat. A 32. alkalommal megrendezett gazdanapokra az augusztus végén Budapesten 79. alkalommal megszervezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) társrendezvényeként került sor.
2019-09-10: Gazdakör - Incze Péter:

Lassan elfogy a pénz a kisgazdaságok támogatásánál is (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjét kérdeztük a kisgazdaságok 15 ezer eurós pályázatait illető legfrissebb hírekről. Az intézkedés pályázhatóságát július 22-én indították el, a keretösszeg pedig 45,9 millió eurót tesz ki. Ezt megosztották, a hegyvidékiek pályázataira 13,77 milliót különítettek el, így ezek nem versengenek a nem hegyvidéken gazdálkodók pályázataival.