Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bevándorlás-migrációPerbe hívja a kormányt az EMNP

2019. szeptember 10., kedd, Belföld

Büntető feljelentést tesz a főügyésznél az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kormány ellen, amely – megítélése szerint az alkotmányt megszegve – többedszer tett az elmúlt időszakban olyan bejelentést, hogy Románia kész befogadni bevándorlók csoportjait. Az alakulat vezetősége ugyanakkor azt kéri az RMDSZ-től, hogy támogassa a jelenlegi kormány megbuktatását.

A döntésről Csomortányi István, a párt elnöke számolt be Kolozsváron. A politikus az alkotmány Románia területére vonatkozó 3. cikkelyének 4. bekezdését idézte, amely szerint „a román állam területére idegen népességek nem telepíthetők vagy kolonizálhatók”. Csomortányi szerint Románia a térségben először, már 1992-ben belefoglalta az alaptörvényébe ezt a kitételt, ennek ellenére folyamatosan megjelennek olyan nyilatkozatok, amelyek szerint kész migránsokat befogadni. Senki nem gondolja komolyan, hogy a bevándorlók célországa lenne, de azt sérelmezte, hogy az állam vezetése szembemegy az alkotmánnyal, az ország, Közép-Európa érdekével, és azért, hogy tetszést keltsen a nyugat-európai kancelláriákban. A kormányzatnak nincs erkölcsi alapja, hogy véleményt mondjon ebben a kérdésben, hiszen az ország az elmúlt 50–60 évben 800 ezer német, 400 ezer zsidó, 400 ezer magyar és több millió román etnikumú polgárát bocsátotta ki. Csomortányi arra kérte a parlamentben levő magyar képviselőket, hogy segítsék sikerre jutni kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Az erdélyi magyarság soha nem támogatta a jelenlegi kormánykoalíciót, csak az RMDSZ partizánakciója volt az a szerződés, amelynek alapján májusig parlamenti támogatást nyújtottak annak. Emiatt a magyarság egy újfajta magyarellenesség célkeresztjébe került. Az elnök szerint nincs valós törekvés az ellenzéken belül a kormány megbuktatására, ezért megtörténhet, hogy még hosszú ideig hatalmon marad. A pártelnök az előrehozott választásokat tartotta a kívánatos megoldásnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-10: Belföld - :

Kevés az aláírás, de reménykednek (Nemzeti régiós polgári kezdeményezés)

Egyelőre kevés aláírás gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés támogatására, de Izsák Balázs, a szervezet elnöke ennek ellenére bizakodó.
2019-09-10: Belföld - :

Megoldani kéne, nem túllépni rajta (Dan Barna–RMDSZ csörte)

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) elnöke szerint Romániának túl kell lépnie az etnikai megosztottságon, azon, hogy minden nemzetiség a sajátjaira szavaz, és úgy vélte, hogy egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kellene lennie. Az RMDSZ súlyosan bírálta a politikus nyilatkozatát.