Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzeti régiós polgári kezdeményezésKevés az aláírás, de reménykednek

2019. szeptember 10., kedd, Belföld

Egyelőre kevés aláírás gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés támogatására, de Izsák Balázs, a szervezet elnöke ennek ellenére bizakodó.

  • Fotó: lokal.hu
    Fotó: lokal.hu

Az SZNT-elnök tegnap Marosvásárhelyen ismertette, hogy az egymillió aláírás összegyűjtésére szánt egy év első négy hónapja telt el, és elektronikus úton egyelőre csak 20 ezer aláírást sikerült gyűjteni. A papíralapú aláírásokat egyelőre nem összesítették, így ezek száma nem ismert. Izsák Balázs a tájékoztatót követően az MTI-nek kifejtette, hogy ennek ellenére bizakodó, hiszen olyan koncepciót sikerült kialakítani, amely meggyőző és erős a nemzeti régiók lakói számára. Azt is a bizakodásra feljogosító tényezőnek tekintette, hogy az SZNT-nek komoly partnereket sikerült maga mellé állítania. Erdélyben mindhárom magyar párt vállalta az aláírásgyűjtést, Magyarországon a Rákóczi Szövetség, a nemzetközi színtéren az Európai Szabad Szövetséget (EFA) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN) és a Baszk Nemzeti Pártot említette. Erdélyből 250–300 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni.

A Székelyföld autonómiájának napjává nyilvánított október 27-én a hagyományos imavasárnapot és az őrtűzgyújtást is az aláírásgyűjtés szolgálatába szeretnék állítani. A közösségi vezető szerint az EU-nak is érdeke, hogy sikeres legyen ez a polgári kezdeményezés, hiszen Európának sok olyan régiója van, ahol sikeresebbé lehetne tenni az EU-t. Megjegyezte: ilyenek a határon átnyúló régiók, mint például Baszkföld vagy Tirol, és azt is hozzátette, hogy Székelyföldön is megbukott az EU kohéziós politikája. „Az EU abban érdekelt, hogy egyenletesen fejlődjön egész Európa, és hogy minden európai polgár találja meg a boldogulását ott, ahol született. Nem abban érdekelt, hogy a sikertelenebb régiókból az emberek elvándoroljanak és létrejöjjenek hatalmas nagy agglomerátumok” – magyarázta Iszák Balázs.

Egy múlt heti sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: a szövetség az idő rövidsége miatt nem kapcsolta össze az államelnökjelölt indulásához szükséges aláírások összegyűjtését a nemzeti régiós polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésével. Ez utóbbira külön kampányt szervez jövő év elején. A szövetség 200 ezer erdélyi támogató aláírás összegyűjtését vállalta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-09-10: Gazdakör - Incze Péter:

Lassan elfogy a pénz a kisgazdaságok támogatásánál is (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjét kérdeztük a kisgazdaságok 15 ezer eurós pályázatait illető legfrissebb hírekről. Az intézkedés pályázhatóságát július 22-én indították el, a keretösszeg pedig 45,9 millió eurót tesz ki. Ezt megosztották, a hegyvidékiek pályázataira 13,77 milliót különítettek el, így ezek nem versengenek a nem hegyvidéken gazdálkodók pályázataival.
2019-09-10: Belföld - :

Perbe hívja a kormányt az EMNP (Bevándorlás-migráció)

Büntető feljelentést tesz a főügyésznél az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kormány ellen, amely – megítélése szerint az alkotmányt megszegve – többedszer tett az elmúlt időszakban olyan bejelentést, hogy Románia kész befogadni bevándorlók csoportjait. Az alakulat vezetősége ugyanakkor azt kéri az RMDSZ-től, hogy támogassa a jelenlegi kormány megbuktatását.