Moszkva és Párizs az iráni atomalku megőrzéséért

2019. szeptember 10., kedd, Világfigyelő

Továbbra is együtt fog működni Oroszország és Franciaország az iráni atomalku megőrzése érdekében, aminek nincs észszerű alternatívája – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tegnap Moszkvában megbeszélést folytatott francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal.

A két ország diplomáciájának vezetőjével párhuzamosan az orosz és a francia védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Florence Parly is tárgyalt egymással a 2012 óta első alkalommal megtartott kétoldalú tanácskozások felújítása alkalmából. Mi több, Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára Claire Landais francia védelmi és nemzetbiztonsági főtitkárral egyeztetett. A felek eszmecseréjének fókuszában egyebek között az Irán atomprogramjáról megkötött nemzetközi egyezmény megmentésének lehetősége, valamint a szíriai és az ukrajnai konfliktus rendezése állt.

Lavrov üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését a Párizs és Moszkva között a nemzetközi színtéren való együttműködés élénkítésére. Le Drian azt hangsúlyozta, hogy eljött a párbeszéd és a bizalmatlanság csökkentésének az ideje, Parly pedig azt mondta, hogy a két félnek több geostratégiai kérdésben közös érdekei vannak.

Ukrajnáról szólva Lavrov pozitívan értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy a szombaton végrehajtott ukrán–orosz fogolycserét követően érdekelt a csapatszétválasztás megvalósításában a Donyec-medencében. Le Drian a lehetőség ablakának nevezte a cserét, és kifejezte reményét, hogy a normandiai négyek – Oroszország, Franciaország, Ukrajna és Németország – csúcstalálkozóját már a közeli napokban sikerül tető alá hozni. Az orosz külügyminiszter szerint francia tárgyalópartnerével egyetértett a minszki megállapodások végrehajtásának szükségszerűségében.

Sojgu elmondta, hogy francia kollégájával az európai biztonságról tárgyalt, különös hangsúllyal az incidensek elkerülését szolgáló intézkedésekről az Oroszországot és a NATO-t elválasztó határvonal mentén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2630
szavazógép
2019-09-10: Világfigyelő - :

Magyarországon meg tudják valósítani a jövőt (Digitalizálódó világgazdaság)

Magyarország készen áll, sőt, már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a Hungexpón, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján.
2019-09-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem csak tanítani, jó embereket nevelni (Pedagógusok ökumenikus istentisztelete)

Az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat adományozott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Péter Sándornak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) háromszéki elnökének. A Kásler Miklós tárcavezető által jegyzett oklevelet és a hozzá tartozó emlékérmet Burus-Siklódi Botond, az országos szervezet elnöke tegnap nyújtotta át a kitüntetettnek a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletén a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.