Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Moszkva és Párizs az iráni atomalku megőrzéséért

2019. szeptember 10., kedd, Világfigyelő

Továbbra is együtt fog működni Oroszország és Franciaország az iráni atomalku megőrzése érdekében, aminek nincs észszerű alternatívája – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tegnap Moszkvában megbeszélést folytatott francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal.

A két ország diplomáciájának vezetőjével párhuzamosan az orosz és a francia védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Florence Parly is tárgyalt egymással a 2012 óta első alkalommal megtartott kétoldalú tanácskozások felújítása alkalmából. Mi több, Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára Claire Landais francia védelmi és nemzetbiztonsági főtitkárral egyeztetett. A felek eszmecseréjének fókuszában egyebek között az Irán atomprogramjáról megkötött nemzetközi egyezmény megmentésének lehetősége, valamint a szíriai és az ukrajnai konfliktus rendezése állt.

Lavrov üdvözölte Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését a Párizs és Moszkva között a nemzetközi színtéren való együttműködés élénkítésére. Le Drian azt hangsúlyozta, hogy eljött a párbeszéd és a bizalmatlanság csökkentésének az ideje, Parly pedig azt mondta, hogy a két félnek több geostratégiai kérdésben közös érdekei vannak.

Ukrajnáról szólva Lavrov pozitívan értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését, hogy a szombaton végrehajtott ukrán–orosz fogolycserét követően érdekelt a csapatszétválasztás megvalósításában a Donyec-medencében. Le Drian a lehetőség ablakának nevezte a cserét, és kifejezte reményét, hogy a normandiai négyek – Oroszország, Franciaország, Ukrajna és Németország – csúcstalálkozóját már a közeli napokban sikerül tető alá hozni. Az orosz külügyminiszter szerint francia tárgyalópartnerével egyetértett a minszki megállapodások végrehajtásának szükségszerűségében.

Sojgu elmondta, hogy francia kollégájával az európai biztonságról tárgyalt, különös hangsúllyal az incidensek elkerülését szolgáló intézkedésekről az Oroszországot és a NATO-t elválasztó határvonal mentén.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2019-09-10: Világfigyelő - :

Magyarországon meg tudják valósítani a jövőt (Digitalizálódó világgazdaság)

Magyarország készen áll, sőt, már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a Hungexpón, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján.
2019-09-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem csak tanítani, jó embereket nevelni (Pedagógusok ökumenikus istentisztelete)

Az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat adományozott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Péter Sándornak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) háromszéki elnökének. A Kásler Miklós tárcavezető által jegyzett oklevelet és a hozzá tartozó emlékérmet Burus-Siklódi Botond, az országos szervezet elnöke tegnap nyújtotta át a kitüntetettnek a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletén a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.