Digitalizálódó világgazdaságMagyarországon meg tudják valósítani a jövőt

2019. szeptember 10., kedd, Világfigyelő

Magyarország készen áll, sőt, már hozzá is fogott, hogy a digitalizálódó világgazdaság egyik sikertörténete legyen – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a Hungexpón, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján.

  • Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára és Orbán Viktor. FOTÓ: MTI / KOSZTICSÁK SZILÁRD
    Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára és Orbán Viktor. FOTÓ: MTI / KOSZTICSÁK SZILÁRD

Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét – mondta a kormányfő, sürgetve egyúttal, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat és cselekedjen egységesen. A magyar gazdasági eredményeket sorolva Orbán Viktor kifejtette: Magyarország tíz év alatt Európa sereghajtójából a kontinens egyik éllovasává küzdötte fel magát, az ország arasznyira van a teljes foglalkoztatottságtól, modern ipara van, a magyar költségvetésnél biztonságosabb pedig kevés akad Európában.

Jelezte továbbá, hogy az újfajta magyar gazdasági modell középpontjában a versenyképesség, az újító és a vállalkozói szemlélet áll. A digitális szektort érintő lépések között említette például, hogy Európában itt a legalacsonyabb az internetet terhelő forgalmi adó, 5 százalék, valamint, hogy nemrég Zalaegerszegen átadtak egy modern járműipari tesztközpontot. A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar nemzeti össztermék 25 százalékát ma a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat, ami a harmadik legmagasabb arány az EU-ban.

Orbán Viktor hozzátette: „Az elmúlt tíz év Magyarországon bebizonyította, hogy nálunk a jövőt nemcsak meg tudják tervezni, hanem meg is tudják valósítani. A nyertesei akarunk lenni ennek az új, történelemformáló, izgalmas kalandnak.”

Miniszterelnökként ugyanakkor azzal a kihívással is küzd – mondta –, hogy az egyre inkább digitalizálódó gazdaságban hogyan lehet olyan politikát folytatni, amelynek eredményeként a digitalizáció áldásaiban ne csak egy szűk elit és egy szűk nagyvállalati világ részesedjen, hanem mindenki. A magyar kormány ennek érdekében már elindította a Digitális Jólét Programot – közölte. „El kell juttatnunk a digitalizációt a legtávolabbi faluban élő gazdákig, a kórházakig, a kistelepülésekig, a kis- és középvállalkozásokig, hogy mindenki nyertese és ne elszenvedője legyen a digitalizáció okozta változásoknak” – fogalmazott, megjegyezve: ha nem sikerül ilyen politikákat kialakítani, a népesség egy része szembe fog fordulni a digitalizációval.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 985
szavazógép
2019-09-10: Világfigyelő - :

Üdvözlik Trócsányi László jelöltségének elfogadását

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözölte az Európai Bizottság megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek a tegnapi döntését, mely szerint Trócsányi László fideszes EP-képviselő hivatalosan Magyarország európai uniós biztosjelöltje lett.
2019-09-10: Világfigyelő - :

Moszkva és Párizs az iráni atomalku megőrzéséért

Továbbra is együtt fog működni Oroszország és Franciaország az iráni atomalku megőrzése érdekében, aminek nincs észszerű alternatívája – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tegnap Moszkvában megbeszélést folytatott francia hivatali partnerével, Jean-Yves Le Driannal.