Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Népzenei találkozó Kecskeméten

2019. szeptember 11., szerda, Magazin

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó – közölte Agócs Gergely (fotó) népzenész, népzenekutató tegnap az M1 műsorában.

  • Fotó: magyarnemzet.hu
    Fotó: magyarnemzet.hu

A Kálmán Lajos népzenekutató által alapított, a Hirös Agóra szervezésében létrejövő nagy múltú programsorozat kiemelt figyelmet fordít a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére – hangzott el a műsorban. Agócs Gergely úgy fogalmazott, hogy az idei fesztivált „a magyar zenei Kelet-kutatásnak” szentelik. A szakmai konferencia és a találkozó gálaműsorának fókuszába is a magyar népzenének az északi török, úgynevezett kipcsák népek zenei kultúrájával való rokonsága kerül. Erre a kapcsolatra Kodály Zoltán hívta fel először a figyelmet – emlékeztetett Agócs Gergely.

A népzenekutató szólt arról is, hogy fellépők érkeznek a többi között Baskíriából, köztük olyan előadók is, akik a népzenét „még családi örökségként kapták”. Agócs Gergely felidézte: a népzene az egyetlen zenei műfaj, amely nem előadó-művészetként jött létre, hanem „a mi közös zenei örökségünk”, ami „lelki oldások és kötések” létrehozására, illetve szórakoztatásra egyaránt alkalmas.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
2019-09-11: Magazin - :

PulzArt7 az alkotás jegyében

A szeptember 19–22. között Sepsiszentgyörgyön zajló hetedik pulzArt kortárs művészeti fesztivál programjában a korábbi évek kiadásaihoz hasonlóan előkelő helyet foglalnak el a különböző műhelyfoglalkozások. A kínálat változatos, lesz bohócműhely, dizájntáska-készítés, betonozás, kollázskészítés és bevezetés az installációk elkészítésének folyamataiba – közölték a rendezvény szervezői.
2019-09-11: Magazin - :

Elhunyt Hantz Lám Irén

Életének 82. évében 2019. szeptember 9-én elhunyt Hantz Lám Irén kolozsvári geográfus, szakíró, a Bolyai Egyetem és a Brassai Sámuel Líceum egykori tanára – közölte a családja.