Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elhunyt Hantz Lám Irén

2019. szeptember 11., szerda, Magazin

Életének 82. évében 2019. szeptember 9-én elhunyt Hantz Lám Irén kolozsvári geográfus, szakíró, a Bolyai Egyetem és a Brassai Sámuel Líceum egykori tanára – közölte a családja.

  • Fotó: Maszol /Farkas Bálint
    Fotó: Maszol /Farkas Bálint

Hantz Lám Irén 1937-ben született Kolozsváron. Édesapja Lám Béla mérnök és író, édesanyja az Oroszországból származó Cassiadi Lilia tanárnő volt. Tanulmányait a kolozsvári Augusteumban, a Református Leánygimnáziumban, majd a Bolyai Tudományegyetemen végezte, ahol 1961 és 1968 között gyakornok volt a Földrajz Tanszéken. Innen politikai okok miatt kellett távoznia. Ezután a kolozsvári Pedagógiai Líceumban, majd a Brassai Sámuel Líceumban tanított.   

Hantz Lám Irén gazdag életművet hagyott hátra. Szűkebb értelemben vett szakmai munkássága mellett turisztikai, helytörténeti és irodalomtörténeti köteteket és művészi naptárakat adott ki, valamint számos hazai és külföldi újságcikk szerzője volt. Nevéhez fűződik a Torockói-medencéről szóló egyetlen olyan turisztikai kalauz elkészítése, amelyet román és angol nyelvre is lefordítottak, továbbá a torockói gasztronómiai ritkaságok leírása. Szerkesztője volt egy, a helyi magyar ételekhez kapcsolódó irodalmi művekről szóló kötetnek. Feldolgozta édesapjának, az erdélyi irodalmi élet ismert szereplőjének, Csinszka egykori vőlegényének irodalmi hagyatékát, levelezését. Ebből a munkásságából születtek az Áprily Lajos és Reményik Sándor erdélyi költők életének addig ismeretlen vonatkozásait bemutató kötetei is. A magyar közösség érdekében végzett munkája is jelentős. Ő volt a torockói Tobiás Ház kezdeményezője és vezető kivitelezője, és jelentős szerepe volt a helyi múzeum fejlesztésében is. A kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 282
szavazógép
2019-09-11: Magazin - :

Népzenei találkozó Kecskeméten

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó – közölte Agócs Gergely (fotó) népzenész, népzenekutató tegnap az M1 műsorában.
2019-09-11: Magazin - :

Kolozsváriak a Színházi Olimpián

Henrik Ibsen drámájával, a Rosmersholmmal vesz részt a Kolozsvári Állami Magyar Színház Szentpéterváron a Színházi Olimpián – közölte az intézmény.