Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kocka nincs elvetve

2019. szeptember 11., szerda, Máról holnapra
Nagy D. István

Ha éppen nem a román politikai életről lenne szó, az elmúlt mintegy két hét történései alapján szinte teljes nyugalommal állíthatnánk, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormány napjai meg vannak számlálva. Az pedig inkább részletkérdés, hogy az elkerülhetetlen bukást az ellenzék által véres kardként körbehordozott bizalmatlansági indítvány vagy a szociáldemokraták által kezdeményezett – az átalakított, átszervezett kabinetre kérendő – bizalmi szavazás sikertelensége hozza el.

De a bukaresti politikai prériről beszélünk, ezért még mindig korai lenne ilyen és hasonló következtetésre jutni. Ugyanis az egyre optimistább ellenzéki nyilatkozatok ellenére az indítvány szénája nem áll éppen olyan jól. Bár a szükséges aláírások még éppen csak összegyűlni látszanak, a majdani voksok tekintetében azonban (márpedig ez a lényeg!) azért még bőven maradt kérdőjel. Az SZDP által hétfőn kitalált bizalmi szavazás is tartogathat meglepetéseket. Noha a kormánypárt papíron már nem rendelkezik többséggel, nem ez lenne az első eset, hogy a matematikát felülírja az emberi gyengeség, és a szociáldemokratáknak mégiscsak sikerül összekoldulni a kabinet túléléséhez szükséges voksokat. Az ő szempontjukból pedig ez az egyetlen járható út: bizonyítani, ha vékonyan is, de bírják még a törvényhozás bizalmát.

A bukás borítékolását ugyanakkor az ellenzék irányából érkező jelzések sem igazán segítik. Mert abban ugyan javarészt mindenki egyetért, hogy a mostani kabinetet ideje lenne végre hazaküldeni, de egyre több jel utal arra, hogy a kormányra lépés gondolata nem egyformán lelkesít minden alakulatot. Ez az SZDP teremtette jelen állapotok között nagyon is érthető – ahogy az is, hogy többen inkább előrehozott választásokat emlegetnek. Egyedül talán a nemzeti liberálisok vezetői azok, akik elfoglalnák a Győzelem palotai bársonyszékeket, de nagy kérdés, hogy éles helyzetben ugyanennyire határozottak lennének-e.

És ne feledkezzünk meg az egyik legügyesebb játékosról, Victor Ponta exkormányfőről, valamint a javarészt az SZDP-ből kiebrudaltakból összeverbuvált zsebpártjáról, amely a törvényhozási erőviszonyok közt mostanra bizony egyre egyértelműbben a mérleg nyelvévé vált. A volt szocdem vezér már jó ideje igen ügyes taktikát követ, aminek végcélja feltehetőleg –  kijelentései bőven megerősítik ezt – egykori pártjának visszahódítása. Ebben pedig jó eszköz lehet akár egy kisebbségi szocdem kormány túlélésének biztosítása, azzal a reménnyel, hogy a vezetők még inkább lejáratják magukat, és akkor megnyílik az út a „megmentők” számára. Természetesen ezt a törekvést nem igazán segíti a jobboldallal való társulás, ez lehet a magyarázata egyebek mellett Ponta indítvánnyal kapcsolatos óvatoskodásának is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 694
szavazógép
2019-09-11: Közélet - Hecser László:

A kaláka megtapasztalható értéke

Erdővidéki és Sepsiszentgyörgy környékén magányosan élő, a háztáji munkát ellátni képtelen idősek számára nyújtott segítséget a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezete és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) a SegédKezek kalákatáborban részt vevő fiatalok által. A múlt heti tábor több célt szolgált: a nagyobb fizikai munkát követelő feladatok elvégzésével közvetlen segítséget nyújtani a rászorulóknak, a kalákában rejlő erőt mint értéket megmutatni az ifjúságnak, valamint az elvégzendő feladatok által a szociális ügyek iránt érzékenyíteni a fiatal nemzedéket.
2019-09-11: Belföld - :

Magyar támogatás a restaurálásra ( A Bonchidai Bánffy-kastély)

Tetemes, 950 ezer eurós támogatást kapott a magyar kormánytól a bonchidai Bánffy-kastélyt kezelő Transilvania Trust Alapítvány, amely révén nagyot lendülhet a főépület restaurálása – jelentette be Hegedüs Csilla, az alapítvány elnöke tegnap Erdély egyik legjelentősebb barokk emlékművénél és leghíresebb fesztiválhelyszínén. A Budapestről érkező támogatás mellett az alapítvány egy újabb, EU-s forrásokból finanszírozott kulturális projektet indított útjára ARTECH néven, melyet Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ismertetett.