Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Bonchidai Bánffy-kastélyMagyar támogatás a restaurálásra

2019. szeptember 11., szerda, Belföld

Tetemes, 950 ezer eurós támogatást kapott a magyar kormánytól a bonchidai Bánffy-kastélyt kezelő Transilvania Trust Alapítvány, amely révén nagyot lendülhet a főépület restaurálása – jelentette be Hegedüs Csilla, az alapítvány elnöke tegnap Erdély egyik legjelentősebb barokk emlékművénél és leghíresebb fesztiválhelyszínén. A Budapestről érkező támogatás mellett az alapítvány egy újabb, EU-s forrásokból finanszírozott kulturális projektet indított útjára ARTECH néven, melyet Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa ismertetett.

  • Fotó: cultura.hu
    Fotó: cultura.hu

Hegedüs Csilla szerint a magyar állam részéről tavaly decemberben megítélt 950 ezer eurós támogatásból a kastély főépületét és romantikus stílusban épített szárnyát szeretnék felújítani, a megvalósítás legtöbb három évig tart. A romantikus épületszárny egy új médiás eszközökkel létrehozott, Bánffy Miklóst és a transzilvanizmust bemutató kiállításnak adna otthont. Az elnök továbbá felidézte, hogy az alapítvány húsz éve kapta meg 49 évre Bánffy Miklós örökösétől a romos kastély használati jogát, és 2004 óta a hetedik projektjükhöz szereztek támogatást a Kreatív Európa Program keretében.

Azt is megemlítette, hogy amióta az örökös visszaigényelte a kastélyt (2001-ben kezdeményezték), a román állam nem támogatta a műemlék helyreállítását, és a kormány döntése értelmében EU-s pénzt sem kaphattak kimondottan műemlék-helyreállításra, mivel magántulajdonban lévő épületegyüttesről van szó. Így csak kulturális projektekkel pályázhattak. A tényleges épületfelújításra csak azokat az összegeket fordíthatják, amelyeket az épületegyüttesbe befogadott Electric Castle fesztivál szervezőitől és a magyar államtól kaptak. A teljes épületegyüttes restaurálásához még 6–7 millió euróra lenne szükség.

Az alapítvány újabb kulturális programjáról Berki Tímea projektvezető elmondta: az Artech nevű most induló 380 ezer eurós összköltségű – spanyolországi, ukrajnai és albániai partnerekkel közösen lebonyolított – projekt keretében előbb kultúraszervezők számára tartanak műhelymunkát. Az ott megfogalmazódó ötletek alapján később olyan alkotótáborokat szerveznek, amelyekben művészek és helyi mesteremberek közösen alkotnak, és „új jelentésekkel gazdagítják a műemléket”.

Navracsics Tibor elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kreatív Európa Program és a Bánffy-kastély helyreállításán dolgozó alapítvány céljai egybeesnek. A Kreatív Európa Programmal az általa vezetett tárca arra törekedett, hogy a kultúra a helyi közösségek boldogulását, együttélését is szolgálja, hogy a kulturális örökséget állítsák a jövő szolgálatába, és hogy a kultúra felfedezése járuljon hozzá a fiatalok neveléséhez. Ha a tagállamok és az EP meg tudnak állapodni a pénzügyi kerettervről, a Kreatív Európa Programra fordított összeg 30 százalékkal nő, és 1,85 milliárd eurós kerettel rendelkezik majd, az Erasmus oktatási program kerete pedig megduplázódik, és 30 milliárd euróra nő. Navracsics Tibor szerint a bonchidai kastélyban szervezett, és az EU által finanszírozott programok példájával érvelni lehet az Európai Parlamentben a költségvetési vita során a kultúrára szánt összegek megnövelése mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 699
szavazógép
2019-09-11: Máról holnapra - Nagy D. István:

A kocka nincs elvetve

Ha éppen nem a román politikai életről lenne szó, az elmúlt mintegy két hét történései alapján szinte teljes nyugalommal állíthatnánk, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormány napjai meg vannak számlálva. Az pedig inkább részletkérdés, hogy az elkerülhetetlen bukást az ellenzék által véres kardként körbehordozott bizalmatlansági indítvány vagy a szociáldemokraták által kezdeményezett – az átalakított, átszervezett kabinetre kérendő – bizalmi szavazás sikertelensége hozza el.
2019-09-11: Belföld - :

Meleşcanu a szenátus új elnöke

Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották a szenátus elnökévé. A veterán politikus a választás második körében 73 szavazatot kapott, míg ellenjelöltjét, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) színeiben megméretkező Alina Gorghiut 59-en támogatták szavazatukkal, többek között az RMDSZ felsőházi honatyái is. Meleșcanut a Szociáldemokrata Párt (SZDP) javasolta a tisztségre, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) kilépett a kormánykoalícióból, és pártjának elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu lemondott a szenátusi elnöki tisztségről. Az LDSZ nem támogatta volt minisztere jelölését, és az alkotmánybíróságnál óvnák meg az eredményt.