Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 12., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Édes ízek fesztiválja
A Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját idén szeptember 13–15. között tartják Sepsiszentgyörgy főterén. Tizenöt csapat versenyzik az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért.

A háromnapos gasztroturisztikai rendezvényen ebben az évben is megsütik a leghosszabb kürtőskalácsot, elkészül a Kárpát-medence kürtőskalácsa, a fesztivál ideje alatt működik a budapesti Kürtőskalács Cukrászda, gyerekeknek megnyitják a Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodáját. A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja pénteken 18 órakor kezdődik, de a főtéren már délutántól lehet vásárolni Székelyföld kedvenc édességét.
Pénteken Bye Alex és a Slepp, szombaton a Kifli zenekar, Pély Barna, valamint a Direcția 5 lép fel, vasárnap délután a Mozsikácska, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét lehet meghallgatni, este pedig Homonyik Sándor és Vikidál Gyula nagykoncertjére kerül sor.

9. Brassói Magyar Napok
A pénteki program: 18 órától a Tordai Magyar Dalkör fellépése a belvárosi református templomban; a tanácstéri nagyszínpadon 17.30-tól a Mesehetes Zenekar, 20 órától Besh o Drom-koncert; 22 órától lemezlovas fesztivál az Oboban (Vlad Țepes utca 17. szám), DJ-k: Alter Vygo, Konya.

Színház
BEMUTATÓ. Szeptember 15-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a sepsiszentgyörgyi M Studio társulata bemutatja a Sírunk, nevetünk című produkciót (koreográfus: Góbi Rita, Budapest). Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatók.
BARBÁROK. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadását vasárnap 19 órától a nagytermi színpadra épített nézőtéren játssza. Rendező: Hegymegi Máté. Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatók.

Zene
Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferencia-termében október 19-én, szombaton 20 órától Korda György és Balázs Klára életműkoncertet ad. Jegyek az Andrei Mureșanu Színház jegypénztáránál kaphatók keddtől péntekig naponta 16–18 óráig. A jegy ára: 50 lej.

Bábszínház
A Cimborák Bábszínháznak a Benedek Elek-emlékév programjaihoz kapcsolódva készült, A buták versenye című előadását ma 18 órától tekinthetik meg a 6 éven felüli gyermekek és az őket elkísérő felnőttek Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben. Rendezte: Dávid Péter. Játsszák: Gulácsi D. Zsuzsanna, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea. A belépő 7 lej gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Helyfoglalás a 0755 335 400-es telefonon (Csüdöm Eszter). A jegyeket előadás előtt fél órával, a helyszínen lehet kiváltani.

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 18 órakor megnyitják az Erdélyi élő népművészet című kiállítást, amely 52 erdélyi alkotó munkáiból nyújt ízelítőt. A tárlatot dr. Kinda István néprajzkutató méltatja. Fellép: Kelemen István (hegedű), ifj. Gáspár Álmos (gitár) és Vitályos Lehel (nagybőgő). A kiállítás szervezői: Hagyományok Háza Hálózat – Erdély, Kallós Alapítvány, Guzsalyas Alapítvány.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 16.45-től Kalandok a természetben – amerikai animációs családi kalandfilm, románul beszélő, 18.30-tól Raoul Taburin – francia–belga vígjáték, román felirattal; 18.45-től Pompon Klub – angol vígjáték, magyarul beszélő; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 21 órától Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Tanulási technikák
A sepsiszentgyörgyi Amőba Oktatási Központban pénteken egész napos programot szerveznek tanulási technikákkal kapcsolatban. Meghívott Lantos Mihály oktatási szakember, a nagy sikerű Lépéselőny program kidolgozója. A program: 9–15 óráig előadás diákoknak ebédszünettel, 18 órától közönségtalálkozó szülőknek és pedagógusoknak. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. A helyek száma korlátozott. Iratkozni a titkárságon még ma 10–17 óráig (telefon: 0267 351 959) vagy interneten.

Iratkozás
Megkezdődött az iratkozási időszak a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolánál. Az érdeklődőket gitár, dob, balett, népdal/ének, szintetizátor, klarinét, rézfúvós, bútorfestés, rajz, festészet, grafika, népi és szimfonikus hegedű, díszítőművészet, szaxofon, zongora, citera szakok várják. Iratkozás a népiskola székházában a Szabadság tér 9. szám alatt.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utca 5. szám alatti Medicom (telefon: 0267 352 659 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
PLASZTIKAI SEBÉSZET. A plasztikai sebészet rekonstrukciós ága főként a betegségből vagy balesetekből eredő sérülésekre fókuszál, míg az esztétikai ága a test karaktervonásait alakítja át. Erről a témáról tart előadást dr. Jankó Botond, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház plasztikai sebésze ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadótermében, az 1918. december 1. úti 18-as tömbház O lépcsőházának földszintjén (bejárat a Sante Klinika mellett, a Nemlátók Szövetségénél).
MEGEMLÉKEZÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parki kopjafánál pénteken 18 órától az 1950-es évi őszi, kollektivizálás-ellenes zendülésekre és azok áldozataira emlékezik. Tisztelettel elvárnak mindenkit egy szál virággal és gyertyával.
TANÉVNYITÓ. A kézdivásárhelyi Tanulók Klubja szeptember 13-án, pénteken 17 órától az intézmény udvarán tartja 48. tanévnyitó ünnepségét. Az új tanévben fúvószene, mazsorett-modern tánc, modellezés, ütőhangszerek, valamint alpesi sí szakkörökre lehet iratkozni.
FALUNAPOK. Péntektől vasárnapig Torján, szombaton és vasárnap pedig Bélafalván tartanak falunapokat.
TÁNCOL AZ EGÉSZ CSALÁD! Szeptember 15-én és 22-én 18–19 óráig Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előtti téren aerobik táncoktatást tart Dascălu (Kelemen) Szende oktató, aki várja a családok apraját-nagyját. Szeptember 29-én 18 órától a megtanult táncot bemutatják a Mihai Viteazul-szobor előtt. Olyan fiatalokat és időseket várnak, akik részesülni szeretnének a zene és a közös tánc örömében.
ÚTLEZÁRÁS. Románia Kerékpáros Körversenyének 2. szakasza során ma 12 és 14 óra között a 11-es országút 4+900 – 61+800 km-e között (Brassó–Kézdisárfalva), 14.10 és 14.22 óra között pedig a 2D országút 117+760 – 116+808 km-e között (Kézdisárfalva és a Vrancea megyei határ) lehet számítani forgalomkorlátozásra.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Szárazajtán és Uzonkafürdőn, pénteken Dobollón és Dobollópatakon a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. Szep­tember 13-án, pénteken 23 órától szeptember 14-én, szombaton reggel öt óráig javítási munkálatok miatt felfüggesztik az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 13-as, 14-es tömbházában és a 15-ös tömbház A, B és C lépcsőházában, a Grigore Bălan tábornok út 18-as tömbháza K, L, N és O lépcsőházában, az 1918. december 1. út 12-es tömbház B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L és M lépcsőházában, a 18-as tömbház E, F, Ja és Jb lépcsőházában, a 15-ös tömbház D, E, F, L és M lépcsőházában, illetve a hozzájuk tartozó kereskedelmi egységeknél, továbbá a Sport utca 2/A és 2/B családi házában és a MOL töltőállomáson. A kellemetlenségekért a lakók megértését és türelmét kérik.
ÁRAMSZÜNET. Zalánpatakon pénteken 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 108
szavazógép
2019-09-11: Belföld - :

Hírsaláta

ÚJABB GYŐZELEM TANASĂNAK. A feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă blogger vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elérte, hogy a csíkszeredai utcanévtáblák nyelvi sorrendjét bírósági ítélettel megváltoztassák.
2019-09-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kisbaconi születésű sepsiszentgyörgyi
PÉTER LÁSZLÓ,
az építővállalat
volt technikusa
életének 87. évében rövid, de súlyos szenvedés után
elhunyt.
Temetése 2019. szeptember 13-án, pénteken 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi
szemerjai református
ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes,
emléke áldott.
A gyászoló család
4313785