Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belina-ügyBíróság előtt a volt államtitkár

2019. szeptember 12., csütörtök, Belföld

A bukaresti törvényszéken tegnap kezdetét vette a Belina-ügy tárgyalása, amelyben Sevil Shhai­deht, a fejlesztési minisztérium volt államtitkárát hivatali visszaéléssel vádolják. A korrupcióellenes ügyészség szerint Liviu Dragnea egykori szociáldemokrata pártelnök bizalmasa más köztisségviselőkkel együtt törvénytelen módon adott át egy, az állam tulajdonában lévő háromszáz hektáros területet a Teleorman megyei önkormányzatnak.

  • Fotó: ceccarbussinessmagazin.ro
    Fotó: ceccarbussinessmagazin.ro

A tárgyaláson a Teleorman megyei volt tanácselnököt, Adrian Ionuţ Gâdeát képviselő ügyvéd azt kérte, hogy a bizonyítékok közé soroljanak be egy helyszíni kivizsgálást, mert ahol a Belina-sziget van, ott „nem járnak hajók”, és az tulajdonképpen egy halastó, nem a Duna egyik ága, ahogyan azt a korrupcióellenes ügyészség állítja. Flavia Teodosiu ügyvéd is, aki Sevil Shhaideht képviseli, bejelentette, hogy helyszíni szakértőt kér, de kérésének elbírálására a tárgyalás egy másik időpontjában kerül sor. Az ítélőszék meghallgatta Rodica Guşă és Mariana Sanda, az alexandriai kataszteri hivatal munkatársait. A vádhatóság szerint a két tisztviselő egy hiba kijavításának ürügyén összeállított és aláírt olyan dokumentumokat, amelyek alapján törölték az azon szerződések megkötésére vonatkozó értesítéseket, amelyek szerint a Tel Drum társaság területeket bérelt a Belina-szigetről és a Pavel-ágról.

A Belina-ügyben Sevil Shhai­deht hivatali visszaéléssel vádolják, és több más állami tisztségviselő ellen is vádat emeltek. Az ügyészek szerint 2013-ban több állami tisztviselő többrendbeli törvénysértést követett el akkor, amikor a Belina-szigethez és a Pavel-ághoz tartozó több mint háromszáz hektáros területet átadták az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a megyei tanács adminisztrálásába, majd röviddel ezután bérbe adták a Tel Drum társaságnak. A vádhatóság szerint a terület az állam közvagyonát képezte, így kormányhatározattal nem, csak törvénnyel lehetett volna a tulajdonjogot módosítani.

A fővárosi ítélőszék idén januárban rendelte el az alapfokú per elkezdését a Belina-ügyben,  miután megállapították a nyomozás és a bizonyítékok beszerzésének törvényességét, de az első érdembeli tárgyalásra mostanig kellett várni. A korrupcióellenes ügyészség még 2017-ben kezdett vizsgálatot Shhai­deh ügyében, aki rövid ideig regionális fejlesztési miniszter is volt. A hatóság végül 2018 júniusában emelt vádat az időközben lemondott tárcavezető ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2259
szavazógép
2019-09-12: Belföld - :

Pártütőkkel a kormányért (Trükközik a miniszterelnök)

A kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) pártütőivel szeretné betölteni a kormányában megüresedett miniszteri tisztségeket Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke. Az LDSZ vezetősége közben kizárta a párt soraiból a szenátus elnökének megválasztott Teodor Meleșcanut, illetve utaltak arra, hogy mások is hasonló sorsra juthatnak, amennyiben más alakulat támogatásával tisztségeket szereznek.
2019-09-12: Belföld - :

Hírsaláta

VAN, HOGY Ő IS VESZÍT. Elutasította a marosvásárhelyi ítélőtábla a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) fellebbezését abban a perben, amelyben a szervezetet vezető Dan Tanasă több százezer euró büntetést kért Hargita Megye Tanácsára és annak elnökére, Borboly Csabára.