BukszusmolyHálóval is lehet védekezni

2019. szeptember 13., péntek, Nyílttér

A bukszusmoly gyors elterjedése kapcsán írtuk meg nemrég a szakemberek véleményét, akik felszívódó és „kontakt” permetezőszereket ajánlottak.

Babós Zoltán olvasónk felhívta a figyelmet, hogy létezik alternatív, tehát nem vegyszeres, így sokkal környezetbarátabb módszer is. Legalábbis ilyent látott Dél-Bajorországban, Traunstein megyében, ahol a mellékelt fénykép is készült. A védekezés lényege, hogy a nemzedékek fejlődésének időszakában alul rögzített, sűrű szövésű hálóval takarják le az ép növényt mindaddig, amíg a vész elmúlik. (fer)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2819
szavazógép
2019-09-13: Nyílttér - Puskás Attila:

Egy rendellenes becsengetésről

Hatvan éve, 1959. szeptember 15-én a kommunista „rend” – akkoriban nem „rendellenes” – perét szándékosan időzítették a tanévnyitás napjára. A csíkszeredai tanár-diák perben hat tanár és öt diák állt a marosvásárhelyi kirendeltségben ítélkező kolozsvári katonai törvényszék közismerten irgalmatlan bírója, Macskási Pál előtt.
2019-09-13: Nyílttér - :

Uzoni ízek, asztali örömök

Egy régi világ ízeit szeretném felidézni, amelyeket sokan már nem is ismernek. Kezdeném a lakomával, amely a nagy eszem-iszom, dínomdánom fogalmával kapcsolódik össze. Lehet szerényebb is az étek, de ha kellemes családi vagy baráti körben fogyasztjuk, akkor már zamatos élmény. Tehát megvan és meg is volt a hétköznapok evészete, ám kiemelkedtek az ünnepek a maguk sajátos fogásaival és az alkalmi összejövetelek is.