Egy rendellenes becsengetésről

2019. szeptember 13., péntek, Nyílttér

Hatvan éve, 1959. szeptember 15-én a kommunista „rend” – akkoriban nem „rendellenes” – perét szándékosan időzítették a tanévnyitás napjára. A csíkszeredai tanár-diák perben hat tanár és öt diák állt a marosvásárhelyi kirendeltségben ítélkező kolozsvári katonai törvényszék közismerten irgalmatlan bírója, Macskási Pál előtt.

  • Kényszermunkások a kommunista Romániában. Fotó: Adevarul
    Kényszermunkások a kommunista Romániában. Fotó: Adevarul

A tordai szabólegényből lett „törvénytudó” csak egyet ismert: ezt a tizenegy, jobbára fiatal embert úgy kell elítélni, ahogy azt neki megsúgták odafentről. Példamutató és fenyegető volt a tanévnyitó dátum, amit hangsúlyozott is az ügyész. „Most, amikor tanulók ezrei és tanáraik egy új tanév kezdetét ünneplik, azok a tanárok és diákok állnak előttünk, akik alávaló módon befolyásolták és hagyták magukat befolyásolni a szocialista rend elleni bűnös cselekvésre.”

Az öt diák – Sántha Imre, Vorzsák János, Szőcs László, Zsók László, János László – és a hat tanár – Puskás Attila, Palczer Károly, Lőrinczi János, Bereczk Lajos, Kovács Gyula, Kovács Dénes – ezen a napon máshol kezdte a kommunista rendszer „tananyagát” megismerni. Puskás Attilát 20 évi, Palczer Károlyt 15 évi kényszermunkára ítélték, a többi vádlottat tíz év alatti, 3–8 év börtönre ítélték. Természetesen mindannyian a legembertelenebb körülmények között dolgoztunk, különösen azok, akik a Duna menti rabtáborokba kerültek. A gyenge koszt, a szakadt rabruha, a gyakori büntetések hamar valósággal felismerhetetlenné tették a többnyire ártatlanul, koncepciós perben elítélteket. Hogy valamennyien az általános közkegyelem révén (1964) vagy az előtt megszabadultunk, csak annak a reménynek tulajdonítható, amely soha nem fogyott el a számtalan csalódás után sem.

Visszatérve a „nemzeti kommunizmusnak” is nevezett rendszer megtorló intézkedéseire, ne felejtsük el, hogy 1959-ben, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc iránti erdélyi rokonszenv-megnyilvánulások harmadik évében tetőzött a magyar értelmiség elleni támadássorozat. A kolozsvári magyar egyetem álságos megszüntetésének éve ez, de ugyanekkor történt a magyar nyelvű középiskolák kétnyelvűvé tétele is, ettől kezdve jött létre egyre több román tannyelvű osztály a magyar tannyelvűek rovására. Az irányítók a magyarság türelmére és ennek fogytán felháborodására számítottak, ez lett a valódi alapja a magyar ifjúság ellenállásának és a kitalált bűnök börtönnel való büntetésének. Egyre nem számított a kommunista-soviniszta hatalom: nem legyűrték, hanem éppenséggel feltámasztották az önérzetes magyarság haragját és élni akarását. És ez már a börtönben is körvonalazódott.

Megfélemlíteni csak a múlt iránt közönyös, a jövőben nem bízó, gyenge jellemű embereket lehet ma is, de az egyre gyakoribb és színesebb városnapok és a magyar kultúra napi jelenléte társadalmunk szórványaiban is, a Nyugaton értékekben gazdagodott fiatalok és korosabbak hazatérése biztató tőkéje magmaradásunknak, jövőnknek. Ahogy ez elhangzott az idei, 60 év utáni tanévnyitókon is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1836
szavazógép
2019-09-12: Világfigyelő - :

Törvénytelen krími választások

Törvénytelennek minősítette az Oroszország által a megszállt Krím félszigeten vasárnap megtartott helyhatósági választásokat az ukrán parlament tegnap elfogadott nyilatkozatában.
2019-09-13: Nyílttér - :

Hálóval is lehet védekezni (Bukszusmoly)

A bukszusmoly gyors elterjedése kapcsán írtuk meg nemrég a szakemberek véleményét, akik felszívódó és „kontakt” permetezőszereket ajánlottak.