Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kézdialmási alkotótáborSzékely kapu, kopjafa és harangláb

2019. szeptember 13., péntek, Közélet

Kézdialmáson augusztus 26. és szeptember 6. között első alkalommal szerveztek kéthetes alkotótábort Tamás Károly iskolaigazgató, fafaragó kezdeményezésére.

  • „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha!” – Wass Albert gondolatai kerültek a székely kapura. Tamás Andrea felvétele
    „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez – testvér – ne légy hűtlen soha!” – Wass Albert gondolatai kerültek a székely kapura. Tamás Andrea felvétele

A tábor első hetében délelőtt tizennégy V–VIII. osztályos iskolás – és két középiskolás – ismerkedett Tamás Károly irányításával előbb a bicskafaragás, majd a vésőzés rejtelmeivel, a munkájuk eredményeként született tárgyak jelenleg is ki vannak állítva a Kelemen Didák-iskola előcsarnokában. A faragással párhuzamosan iskolás lányoknak egy bútorfestő tábor is zajlott, ami sikeres pályázatból jött létre, a festett munkák máig láthatók az előcsarnokban, majd mindenki hazaviheti az általa készített munkát.

Tamás Károly tegnap lapunk érdeklődésére arról számolt be, hogy a kéthetes rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg, a pályázati pénzből Csernátonból vásárolták meg a tölgyfa anyagot, amiből a tábor második felében az iskola néhai nevelőinek emlékére két és fél méter magas kopjafát, egy gyalogkaput és egy haranglábat is készítettek a bedolgozó felnőttek, amire az a kis iskolacsengő kerül, amelyet néhai Antal Mihály, Szihalom magyarországi testvértelepülés egykori alpolgármestere ajándékozott a tanintézménynek. A harangláb szintén az iskola elé kerül majd, a székely kaput csak a járdakészítés és az iskolaudvar rendezése után állítják fel.

Az iskolaigazgató azt is elmondta, hogy tizenhárom, zömében felnőtt személy járult hozzá a pályázat megvalósításához. Székely László és Varga Márton a faanyag szállítását, Jakab Géza és Zsombor a gyalulást, Gyergyai József, Jakab Csongor, Paizs Csaba, Kelemen András, Kádár András, Lénárt Ervin, Kelemen Ottó, Morţiu Norbert és Tamás Károly a faragást-ácsolást végezte. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e a tábornak folytatása jövőre, az iskolaigazgató jelezte, bízik a folytatásban. Attól függetlenül, hogy kapnak-e vagy sem pályázati pénzt, ha valakinek közülük lesz ötlete, azt kalákában elkészítik.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1905
szavazógép
2019-09-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közösségi mondókázás, kicsik és nagyok örömére

Mondókás piknikre hívják vasárnap délelőtt a sepsiszentgyörgyi kisgyermekes családokat. A közösségi szabadtéri foglalkozás egyike azon kezdeményezéseknek, melyek a Com’On Sepsiszentgyörgy projekt révén nyertek támogatást. Az esemény helyszíne az Erzsébet park, az érdeklődőket 11 órára várják a volt szovjet emlékmű szomszédságába pokróccal, jókedvvel felszerelkezve.
2019-09-13: Belföld - :

Visszavágott az államfő (Kormányválság)

Klaus Iohannis államfő elutasította a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, mivel szerinte ez a kormányátalakítás érvénytelen és nem helyénvaló, a kormányfő kérése pedig durván alkotmányellenes. Iohannis elnök ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől.