Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KormányválságVisszavágott az államfő

2019. szeptember 13., péntek, Belföld

Klaus Iohannis államfő elutasította a Viorica Dăncilă miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, mivel szerinte ez a kormányátalakítás érvénytelen és nem helyénvaló, a kormányfő kérése pedig durván alkotmányellenes. Iohannis elnök ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől.

  • Fotó: newstrack.ro
    Fotó: newstrack.ro

A döntést Iohannis tegnap délután jelentette be, miután a miniszterelnök előző nap összesen hat tárcavezető-jelöltet javasolt azokra a posztokra, amelyek egyebek mellett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) kormányból való kilépése nyomán ürültek meg. Iohannis szerint a kormány politikai összetétele megváltozott, hiszen az LDSZ egyértelműen kilépett a kormányból, ezért a kabinetnek fel kell mutatnia, hogy rendelkezik-e parlamenti támogatással. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (SZDP) a megürült miniszteri tisztségekbe három liberális-demokrata törvényhozót javasolt, így akarván igazolni, hogy a kormány politikai összetétele nem változott meg.

Az államelnök szerint a miniszterelnök lépése alkotmányellenes, és utalt arra is, hogy az utóbbi hetekben ez már a harmadik kormányátalakítási kísérlet, amit ő minden alkalommal elutasított. Jelezte, hogy a továbbiakban is így fog tenni, ha a kormány megpróbálná kikerülni a parlamentben a bizalmi szavazást. Az elnök szerint az alkotmány 85. cikkelye világosan fogalmaz, és az LDSZ kilépése után megváltozott politikai összetételű kabinetnek jóváhagyást kell kérnie a parlamenttől, hogy folytathassa munkáját. Az elnök szerint Dăncilă lépése azt mutatja, hogy az SZDP fél a parlamenti szavazástól, illetve foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba, és megpróbálja húzni az időt.

Az LDSZ-miniszterek lemondása nyomán Dăncilă javasolt már három ideiglenes minisztert, akik kinevezését Iohannis elutasította. Ebben az ügyben a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, amely várhatóan szeptember közepén dönt arról, hogy Iohannis megszegte-e vagy sem az alaptörvényt. Az államfő bejelentését követően a kormánypárt ismét azzal vádolta meg az elnököt, hogy megszegi az alaptörvényt, így a mostani döntés ügye is az alkotmánybíróság elé kerülhet.

Az államfő kijelentéseire reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök  kijelentette: nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára. A kormányfő szerint ez a harmadik akadály, amit az államelnök a kabinet normális működésének útjába gördít, és úgy vélte, egyértelmű, hogy Iohannis pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát. Dăncilă továbbá úgy látja Tăriceanu és Iohannis megkötötték a „képmutatás és rombolás szövetségét.” A kabinet vezetője szerint hétfőn a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségük van. Nem szaladnak el a felelősségtől és nem fognak meghátrálni, ezért nem félnek megjelenni a parlament előtt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1779
szavazógép
2019-09-13: Közélet - Iochom István:

Székely kapu, kopjafa és harangláb (Kézdialmási alkotótábor)

Kézdialmáson augusztus 26. és szeptember 6. között első alkalommal szerveztek kéthetes alkotótábort Tamás Károly iskolaigazgató, fafaragó kezdeményezésére.
2019-09-13: Belföld - :

Orvoslakások magyar támogatással

A magyar állam támogatásával épült orvoslakásokat adtak át tegnap délután Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakások alapkövét teszik le az este folyamán Borszéken.